Állatvilág

2014.09.01. 15:20

Értékes szürkés hangyaboglárka

Soha nem gondoltam volna, hogy a falunk határában még vannak eldugott részek. Olyanok, ahol ráakadhatok védett és ritka értékekre is, amelyeket eddig nem ismertem.

ifj. Vasuta Gábor

Pár éve így leltem egy „kornistárnicsos láprétet”, ahol ezerszámra virít ősszel az encián. A megtalálás pillanatában felmerült a gondolat, hogy itt szép számmal repülhet a szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon), hiszen ennek a lepkének a tápnövénye a kornistárnics. A napokban ott járva csoda fogadott: szép számmal repkedtek a hangyaboglárkák.

Hazánkban is elterjedt, főleg láp- és mocsárrétek mentén él (Fotó: Ifj. Vasuta Gábor)

Euroszibériai elterjedésű faj, amely az erdő-sztyepp zóna edafikusan meghatározott foltjain és az ázsiai nagy hegységrendszerek bizonyos pontjain fordul elő. Területe az utóbbi évtizedekben jelentősen beszűkült, különösen Nyugat-Európában a kipusztulás szélére került. Szerencsére hazákban még nagy egyedszámú állományai élnek. Élőhelyei a láp- és mocsárrétek. A lepke 23–34 milliméter nagyságú. A nőstény és a hím színezete eltér egymástól. A hím elülső szárnyának széle vastagabb sávban feketén hintett, közepe kék, rajta több fekete pikkellyel. A szárnyaik külső szegélye felé található szemfoltsor meredekebb lefutású, enyhén ívelt. A többi hangyaboglárkához hasonlóan életmódja nem csupán a kornistárnicshoz, hanem a hangyák jelenlétéhez is kötődik. Védettségének szükségességét ez a specializáltság is indokolja. Lárváját a hangyagazdák a bolyba szállítják és felnevelik. Cserébe a fejlődő hernyó cukros váladékkal látja el őket. Az imágók repülési időszaka júliustól augusztusig tart. A szürke hangyaboglárka Natura 2000-es jelölőfaj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!