Ajka

2014.11.06. 20:15

Korlátok közt él

Ajka - A Mozgássérültek Ajkai Egyesületének vezetője minden tőle telhető módon igyekszik elősegíteni a sorstársai életét.

Vargáné Czobor Andrea

Jusztin Jánosné Magdika önmaga példájából kiindulva, önnön állapotát koragyermekkora óta felvállalva igyekszik segíteni azokon a sorstársain, akik fogyatékosságukkal nem, vagy nagyon nehezen tudnak együtt élni. Az örök optimista egyesületvezető fáradhatatlanul böngészi a paragrafusokat, fogadóórákat és klubrendezvényeket tart, abban a reményben, hogy ötleteivel, tanácsaival valamelyest megkönnyítse a fogyatékkal élők amúgy is nehéz és harcos hétköznapjait.

Az ajkai önkormányzati hivatalban szerdánként mindig elérhető Magdika. Délelőtt kilenc órától délig áll a hozzá bekopogtatók rendelkezésére. A problémák sokrétűek, az egyesület elnöke igyekszik naprakész információkkal szolgálni akár fürdőszoba-felújításról, akár gépkocsi-beszerzés támogatásáról, akár parkolókártya igényléséről vagy fogyatékossági támogatás van szó. A tájékoztatás minden lehetséges területre kiterjed. Jusztinné, ha közvetlenül nem is tud megoldást adni egy-egy problémára, a hozzá fordulókat az illetékes szervekhez, illetve megfelelő fórumokhoz irányítja; segíti őket a jog kusza világában eligazodni. Az elnök a széles ismeretségi körének köszönhetően mindig megtalálja a legmegfelelőbb embert, aki a hozzá fordulókon segíteni tud.

Jusztin Jánosné, a mozgássérült sorstársaiért tevékenykedik
(Fotó: Vargáné Czobor Andrea)

Magdika egyetlen dolgot fájlal csupán: hiányoznak neki a fiatalok, akik a szoba mélyén, számítógép monitorja elé szögezve, okostelefonok bűvöletében elbújnak. A szülői és társadalmi felelőtlenség áldozatai, akik távolmaradásukkal nem segítik, hanem hátráltatják megérteni és elfogadni saját helyzetüket. Ezt nem szégyellni, hanem felvállalni kell! - mondja Jusztinné.

Magdika szívét még az is nyomasztja, hogy a munka világában nem tud segíteni. A jogszabályok szövevénye akadályozza és egyben kényszeríti a fogyatékkal élőket szégyenteljes és sokszor embertelen helyzetbe. A rokkantak és egészséges nyugdíjasok világa ég és föld, határtalan messzeségben egymástól. S ez a távolság bizony a legjobb jóakaró munkáját is megnehezíti. Magdikáét csak részben. Ő nem hagyja magát, és nem hagyja a benne bízó sorstársait sem. Áldozatkész munkájának nem kell reklám, mindenki ismeri, tudja, hogy ha hozzá fordul, gyorsan orvosolják problémáját.

Egyesületi programjain hirdeti a legújabb lehetőségeket, klubfoglalkozásai sem telnek el anélkül, hogy ötleteket, tanácsokat ne osztogatna. Sikerének titka a megszállottsága mellett a munkája iránti alázat és semmivel össze nem hasonlítható akarata, hite, kitartása. Mindezen nemes tulajdonságokat szinte átsugározza ügyfeleibe , akik egy vele történt beszélgetés után más emberként, energiával telve távoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!