Ajka

2013.01.28. 14:16

Hárommilliárdos fejlesztés az ajkai kórházban

Több, nagymértékű fejlesztés zajlik a Magyar Imre Kórházban, a beruházás teljes volumene megközelíti a hárommilliárd forintot. Emellett folyamatosan biztosítják a betegellátást.

Varga Domokos Péter

Erről az intézmény főigazgatója számolt be a Naplónak. Dr. Nyári Ildikótól megtudtuk, a sürgősségi ellátás kialakítását már befejezték, az épületenergetikai fejlesztéshez KEOP pályázaton nyertek forrást, az utóbbi beruházás összértéke 666 millió forint. Ennek keretein belül többek között a külső hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét végzik el. A kórház fő épületének Y-szárnyából két szárny már elkészült, de az időjárás miatt le kellett állni a munkálatokkal. A harmadik szárnyon a nyílászárók cseréjét tavasszal folytatják. Az épületenergetikai fejlesztést az eredeti tervek szerint ez év júliusában kell befejezni.

A kórházban az energetikai korszerűsítés mellett párhuzamosan zajlik a struktúraátalakítás. A két beruházás mellett biztosítani kell a folyamatos működést, a betegek ellátását, a kórház bevételeit. Ez nem kis feladatot jelent az intézménynek, az éppen zajló munkálatok szerint költöztetni kell a felszerelést, műszereket. Az 1,5 milliárd forintba kerülő struktúraátalakítás októberben kezdődött el.

Az átalakítás eredményeként a járóbeteg-ellátást és diagnosztikát a magasföldszintre illetve az első emeletre koncentrálják, nem kell a betegeknek a hét emelet között ingázniuk (Fotó: Gáspár Gábor)

A beruházás folyamán különválasztják a járó- és a fekvőbeteg ellátást valamint a diagnosztikát, mellette kiépül egy teljesen új intenzív osztály, bővítik a rehabilitációt és a központi műtőt egy szeptikus (fertőző) részleggel. A munkálatok - az épületen belül - a hetedik és a második emeleten, a B és a C szárnyon már zajlanak. Az átalakítás eredményeként a járóbeteg-ellátást és diagnosztikát a magasföldszintre illetve az első emeletre koncentrálják, nem kell a betegeknek a hét emelet között ingázniuk. A rehabilitáció az úgynevezett vizes kezelésekkel bővül, az ehhez szükséges medence eddig Ajkán nem állt rendelkezésre. A szeptikus műtő kialakítása mellett felújítják a szülészeti műtőt és a szülészeti osztályt is. A belső átalakításokkal 2013. december végére kell elkészülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!