Zirc

2015.12.16. 15:43

Rangos szakmai díjat kapott a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre

Zirc - Eddigi kiemelkedő tevékenységéért országos elismerést kapott a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre.

Kutasi Zsófia

A baráti kör a Herman Ottó Intézet Herman Ottó Szellemiségi díj A Közösség kategóriában nyerte el a rangos szakmai elismerést. A pályázatot olyan vidéki önkéntes csoportok, civil egyesületek számára írták ki, amelyek a természettudományos kutatás, ismeretterjesztés területén kiemelkedő eredményt értek el.

– Ezzel a díjjal országosan is elismerték az egyesületünkben folyó huszonnyolc éves teljesen önkéntes közművelődési és kutatómunkát – fogalmazott Katona Lajos Tamás geológus, az egyesület titkára.

A szakember elmondta, fennállásuk során összesen száztizennyolc ismeretterjesztő előadást tartottak, egy tudományos és három tudományos-ismeretterjesztő konferenciát, negyvenhat buszos és gyalogtúrát, öt vándorkiállítást, öt tábort, tizenhárom vetélkedőt és két középiskolai természetismereti szakkört szerveztek.Jeles kutatók az egyesület felkérésére túrákat, ismereterjesztő előadásokat, foglalkozásokat tartottak a természettudomány iránt érdeklődők számára.

A képen Földváriné Wolf Erika, a baráti kör gazdasági vezetője és Katona Lajos Tamás, az egyesület titkára a díjjal (Fotó: Kutasi Zsófia)

Katona Lajos Tamás elmondta, fontos lépés volt, hogy 2011-től az egyesület közhasznúvá vált, annak érdekében, hogy minél jelentősebb és színvonalasabb programokat szervezhessenek.

Az egyesület tagjai elsősorban a Veszprém Megyei Múzeumok Baráti Köre Természettudományi Szakcsoportjának tagjai, a Bakony-kutatók és a természet iránt érdeklődő zirci és környékbeli lakosok közül kerülnek ki. Az első évben százhuszonkét főt számláltak, a taglétszám mára megduplázódott.

Az egyesület számos területen tevékenykedik; erkölcsileg, szakmailag és anyagilag is támogatja az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum tudományos és ismeretterjesztő kiadványait, tagjai segédkeznek többek között a geológiai leletmentéseknél, például a pénzesgyőri kréta korú puhatestűek gyűjtésénél, illetve a pleisztocén korú csajági mamutok mentésénél, emellett saját ismeretterjesztő kiadványokat is megjelentetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!