Zirc

2015.10.16. 13:12

Negyedszázada aktuális gondolatok

Zirc – A városi önkormányzat huszonöt évvel ezelőtti alakuló ülésére emlékeztek a bakonyi kisvárosban, melyre meghívást kaptak a jelenlegi és ez idő alatt szolgálatot teljesítő képviselők, polgármesterek, kistérségi és megyei önkormányzati vezetők, a térség egykori országgyűlési képviselői, a néhai tisztségviselők hozzátartozói.

Müller Anikó Hanga

Az elhunytak emlékét egyperces néma felállással idézték. Ottó Péter polgármester elmondta, az elmúlt negyedszázadban ötvennégy képviselő dolgozott a városért, majd felidézte az alakuló ülés eseményeit, Varga István új polgármester, Kiss László volt tanácselnök és Hermann Georg pohlheimi polgármester köszöntőjét. Hangsúlyozta, az akkor elhangzott gondolatok közül vannak, melyeken nem fogott az idő, napjainkban is aktuálisak.

Dr. Czuppon Károly 1990-től kezdődően négy ciklusban volt képviselő, abból négy évig alpolgármester. Visszaemlékezésében szólt a rendszerváltást követő politikai hangulatról, arról, miért is vállalta a közszolgálati megmérettetést, felsorolta az első városi testület vezetőit, tagjait. Abban az időben a várost „három Varga” vezette, Varga István polgármester, Varga Zoltán alpolgármester és dr. Varga Tibor jegyző. Fiskál János – a testületben Eplényt képviselte, mert faluján kívül 1990-ben Olaszfalu. Lókút, Nagyesztergár városrész delegáltjai is döntéshozók voltak – az ülések hangulatát, a lakosság részéről a rendszerváltást követő elvárásokat, a városrészek 1992. évi leválását idézte, mely Máhl Ferenc akkori olaszfalui polgármester kezdeményezése volt. Fiskál János – az óta polgármester, jelenleg a hetedik ciklusát tölti – hangsúlyozta, fő elve a kiszámíthatóság, a stabilitás. Kuti Csaba a rendszerváltás után húsz évig volt a megyei közgyűlés tagja, 1998-2006 között pedig az elnöke. Szólt a megyei közgyűlés tagjainak területi, majd ezt 1994-től felváltó politikai alapon történő megválasztásáról.

Mühlbauer Józsefnek - balról jobbra - Kuti Csaba és Schmidt Ferenc gratulál a kitüntetéshez
Fotó: Müller Anikó Hanga


Felidézte, nagy megtiszteltetés, izgalmas, a siker, a megbecsülés érzését hozó élmény volt számára a tisztség, a feladat, hogy tegyen valamit a választókért, a közösségért, mely bizalmával megtisztelte. Az első szabadon választott országgyűlési képviselő, Schmidt Ferenc visszaemlékezésében a nehéz szolgálatról szólt, melyhez számára erőt, elszántságot az őt delegáló emberek adtak. Hangsúlyozta az emberekkel való kapcsolat jelentőségét, annak fontosságát, hogy a vezetők ne szakadjanak el a mindennapi élettől.

Az ünnepi ülésen Ottó Péter és Dr. Benczik Adrienn, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke Zirc Város Tisztviselője szakmai kitüntetést adott át Mühlbauer József városüzemeltetési ügyintézőnek. Az ünnepi ülés Dr. Horváth Sándor alpolgármester pohárköszöntőjével zárult, aki a közös munka kapcsán József Attila gondolatait idézte: ” rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés.”

Az esten közreműködtek a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai: Buzásné Rezsőfi Lívia, Tarcsai Beáta és Szabó Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!