Zirc

2016.09.19. 16:55

A dzsungelek gyöngyszemei - Különleges trópusi rovarok, bogarak, lepkék a tárlókban

A trópusi dzsun-gelek rovarfaunájának különlegességei kaptak helyet az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának Sarok-galériájában.

Kutasi Zsófia

Trópusi rovarászexpedíciók gyöngyszemei címmel nyílt meg a tárlat, amely a tavaly elhunyt Pintér Antal sebész-érsebész főorvos gyűjtőmunkájának állít emléket.

A kiállítást barátja és gyűjtőtársa, Medvegy Mihály, kardiológus főorvos, Bakony-kutató állította össze. Medvegy Mihály elmondta, Pintér Antallal harminc évig járták együtt a trópusok dzsungeleit, és gyűjtötték a rovarokat, bogarakat, lepkéket, de nem öncélúan. Küldetésüknek tekintették az ismeretterjesztést a fajok védelme érdekében.

Kutasi Csaba igazgató és Medvegy Mihály gyűjtő a tárlat megnyitóján

A gyűjtő elmondta, az anyag bemutatásának célja, hogy az emberek jobban megismerjék a speciális trópusi faunát, felfigyeljenek annak értékeire, a védendő állatokat testközelből láthassák. Kiemelte, az élőhelyek pusztulása egyben a fajok kihalásával járhat. A Zircen látható anyag Nicaraguából, Peruból, Kenyából, Baliról, mediterrán vidékről, Francia Guyanából származik. A bemutatott gyűjtemény egyik legkülönlegesebb példánya az óriáscincér, amely a Föld egyik legnagyobb bogara, de láthatóak elefántbogarak, herkulesbogarak, irizáló kék színű trópusi azúrlepkék is. Emellett Pintér Antal természetfotói az egyedi madárvilágba is bepillantást engednek.

Medvegy Mihály diákkora óta szereti a természetet, így került kapcsolatba a rovarokkal, elsősorban a cincérekkel. 1974 óta vesz részt aktívan a Bakony természeti képe cí-mű múzeumi kutatóprogramban - A Bakony cincérei című könyvét sokszor idézi a szakirodalom. A rovarvédelem kérdéseivel kapcsolatban azt vallja, először a rovarok veszélyeztetettségét kell felmérni, s ennek alapján kell megszervezni a védelmet, melynek első lépése általában az élőhely védelme kell, hogy legyen. Véleménye szerint a rovarvédelem érdekében az emberek rovartani ismereteit gyarapítani kellene, hiszen elsősorban a kellő ismeret hiánya az oka a rovarokhoz való sokszor negatív hozzáállásnak. Emiatt rendszeresen kiállításokon mutatja be a világ legszebb, legérdekesebb bogarait, rovarait, de trópusi expedíciókon kutatja is azok életmódját.

A külön-leges gyűjtemény a trópusokról származik

Pintér Antal sebész-érsebész főorvossal a '70-es évek végén ismerkedett meg, és hamar kiderült, hogy közös hobbijuk, a rovarvilág szeretete is összeköti őket. Számos közös gyűjtőúton vettek rész együtt, bejárták Dél- és Közép-Amerika, Afrika, Délkelet-Ázsia sok országának trópusi őserdeit.

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója.

A fajok védelmét szolgálja az ismeretterjesztés



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!