Zirc

2014.08.25. 14:15

Huszár G. Lőrinc méltatta az ünnepet

Zirc - Mi, magyarok rendkívül sikeres nép vagyunk, hiszen megmaradtunk, létezünk, vagyunk ezt Huszár G. Lőrinc zirci plébános mondta augusztus 20-ai ünnepi beszédében, a Városházán

Kelemen Gábor

A megmaradásunkat Szent István királyunknak is köszönhetjük, hiszen életműve nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar törzsek szövetsége keresztény királysággá fejlődjön, a több mint ezer év óta létező magyar államiság pedig ebben a királyságban gyökerezik - tette hozzá. I. István felismerte, hogy a kereszténység és az arra épülő kultúra nagyon is gazdagíthatja népünket - hangsúlyozta az ünnepi szónok.

A hagyományok szerint Huszár G. Lőrinc plébános megáldja az új kenyeret, amelyet Ottó Péter polgármester tart a kezében. Jobbról Andócs Róbert, a Bakony vállalatcsoport vezetője (Fotó: Kelemen Gábor)

Ottó Péter polgármester köszöntőjében István királynak a fiához, Imre herceghez intézett Intelmeiből idézett, amelyek szerinte örökérvényűek, tíz évszázad távlatából is irányt mutatnak a ma élő ember számára. Ezt követően Andócs Róbert, a Bakony vállalatcsoport képviselője átnyújtotta a Piller Pékség által sütött új kenyeret a városvezetőnek. Huszár G. Lőrinc plébános megáldotta a kenyeret és imát mondott, melyet az ünneplő közösség felállva hallgatott.

Önkormányzati kitüntetések, elismerések átadására is sor került Zircen az államalapítás ünnepén. A város díszpolgárává avatták Surjányi József nyugalmazott gyógyszerészt, posztumusz Pro Urbe Emlékéremmel ismerték el Bittmann János építőmérnök, nyugdíjas építési vállalkozó tevékenységét. A kitüntetést lánya, Baloghné Bittmann Beáta vette át. Pro Urbe Emlékéremmel tüntették ki Illés Ferencné nyugalmazott magyar-ének szakos tanárt, karvezetőt. Középiskolai tanulmányi ösztöndíjban részesült Forsthoffer Fanni, István Enikő, Juhász Rebeka Rita, Pásztor Martin, Pongrácz János, Reisinger Kinga, Rottenbücher Tamás, Simon Szonja, Somogyi Nikolett, Valler Balázs és Várszegi Júlia.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!