Zirc

2013.04.08. 15:08

Támaszkodik a civilekre

Összevont kulturális intézmény, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB igazgatójának nevezte ki öt évre a képviselő-testület Bieberné Réz Ágnest. Az új vezetővel szakmai múltjáról, céljairól, az előtte álló feladatokról beszélgettünk.

Varga Domokos Péter

A közművelődési feladatok ilyen szintű összevonása a megyében a kisvárosokra jellemző. (Zircen a művelődési ház, a könyvtár, az ifjúsági ház és a városi televízió funkcióját ellátó Stúdió KB került egy intézménybe.) Bieberné úgy gondolja, hogy az üzemeltetési költségek nyilvánvaló megtakarítása mellett így hatékonyabbá tehető a munka is.

A közművelődés minden skáláját felöleli a tevékenységük. A nagyrendezvények szervezése mellett klubokat, művészeti csoportokat működtetnek, ezeknek a száma megközelíti a harmincat. Ahogy manapság senki, úgy ők sem bővelkednek a pénzben, a költségvetésük ennek ellenére idén nominális értékben nem csökkent, terheli viszont az infláció. Ezért is számítanak nagyon a civil öntevékenységre.

Bieberné Réz Ágnes elődei munkájából az értékeket meg kívánja őrizni, de új ötletekkel is bővíteni akarja a közművelődési tevékenységet. A kieső városrészekben könyvmegállók kialakítását tervezi  (Fotó: Varga Domokos Péter)

Intézményvezetőként is támaszkodni kíván a városban kiemelkedően erős civil mozgalmakra, folytatják és segítik például az immár országos ismertségre szert tett Zirci Buli és a Szomszédolás rendezvénysorozatot, vagy a városi összefogás, a közös megjelenés szimbólumává vált farsangi bál szervezését is. Ahogy eddig, ezután is számít a zirci polgárok lokálpatriotizmusára, a helyi vállalkozók, a szponzorok segítségére.

Továbbviszik a már hagyományos feladataikat, az évfordulókról való megemlékezéseket, a városi rendezvények szervezését is. A betyárnapokat eddig a Tourinform-iroda bonyolította le, de most, az önálló tdm-szervezet létrejötte után ki kell alakítani az együttműködés új formáját. Erre törekednek a helyi középiskolákkal is, egyikkel már működési megállapodást kötöttek, de szeretnék ezt a többire is kiterjeszteni. Önkéntesként akarják őket belevonni a tevékenységükbe, akár játszóházak tartásába, akár tévéműsorok készítésébe.

Az új igazgató a majdnem három évtizede vele dolgozó elődei munkájából az értékeket meg kívánja őrizni, például szeretné továbbvinni az eddigi megbízott igazgató, Kovács Eszter működési ideje alatt jellemző "színes, pörgő, mozgó tevékenységet". A helyi amatőr művészekre, képzőművészekre viszont az eddigieknél is jobban kíván támaszkodni. A nyárra egyhetes aktion artot tervez, mely alatt az eddig nem vagy kevésbé ismert alkotók bemutatkozási lehetőséget kapnának.

A könyvtár helyiségében is szeretne egy klubhelyiséget kialakítani, amit kölcsönzési időben is igénybe vehetnének a kisebb - akár 10-15 fős - csoportok. A kieső városrészekben "könyvmegállókat" tervez, ahova kihelyeznék az intézményben fölöslegessé vált, de jó állapotban lévő könyveket, folyóiratokat, melyek közül bárki szabadon vihetne el és tehetne is ki másikakat helyettük.

Az új igazgató úgy véli, a személyi állomány teljes egészében megmarad, a munkakörökben viszont várhatók átcsoportosítások. A közművelődési területnek és a televíziózást végző Stúdió KB-nak önálló helyettese lesz, de a könyvtári tevékenységet személyesen fogja irányítani.

 

A jogelőd intézményben kezdte a munkát

Bieberné Réz Ágnes 1986-ban, a mostani intézmény jogelődjében kezdett könyvtárosként dolgozni. A szükséges szakmai, majd a felsőfokú végzettséget munka mellett szerezte meg, dolgozott a könyvtári tevékenység minden területén. 2003-ban a könyvtár egy épületbe került a művelődési házzal, attól kezdve közművelődési feladatokat is végeztek, többek között író-olvasó találkozókat, játszóházakat szerveztek, részt vettek a városi nagyrendezvények előkészítésében, lebonyolításában. Tevékenységük az informatikai fejlődéssel lépést tartva folyamatosan változott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!