Zene

2015.09.28. 13:02

100 Folk Celsius: amikor nem énekeltük a Paffot, majdnem megvertek bennünket

Régimódi zenekar vagyunk, kézzel játszunk és szájjal énekelünk, mondta Littvay Imre, a 100 Folk Celsius alapítója. A countryzenét játszó együttes a veszprémi családi napon lépett fel.

Balla Emőke

- Jövőre lesz negyven éve, hogy megalakult a zenekar. Mi a titkuk?

- Ha tudnám, alapítanék még három, négy zenekart. A közönség szeret minket hallgatni. Szerencsénk van a gyerekekhez szóló dalokkal, bár ez nem szerencse kérdése, hiszen mi akartuk így, csupán pici véletlen volt benne. Egy faluban, ahol játszottunk, a szervezők azt mondták, úgy készüljünk, hogy mindenki ott lesz, egy évestől a száz évesig. A gyerekekkel jól megtaláltuk a hangot. A lemezgyár megérezte, érdemes folytatni, megjelent a Paff, a bűvös sárkány című album.

- Ezzel hódították meg a közönséget.

- Az album 384 ezer példányban kelt el, arany- és platinalemez lett. Később megjelent A nagy ho-ho horgász, majd a Miki manó meséi. Mára családi zenekar lettünk, belopóztunk a családok életébe, mindenkinek játszunk. A koncertjeinken ma már legalább annyi szülő van, mint gyerek.

A népszerű 100 Folk Celsius együttes mára családi zenekar lett, kicsik és nagyok egyaránt hallgatják
Fotó: Nagy Lajos

- Gyerekközönség előtt nehezebb fellépni?

- Csak gyerekeknek koncertezni, nagy kihívás. Ott nem lehet hibázni, igaz, nem is szoktunk. Évekkel ezelőtt több olyan helyen léptünk fel, ahol a gyerekekkel csak óvó néni és tanár néni volt, ma ezek a koncertek kezdenek megszűnni. Ma inkább családi rendezvények vannak, de amikor a gyerek mellett ott ül a papa meg a mama, nem engedi el annyira magát.

- Ennek ellenére együtt énekelnek a zenekarral?

- Igen, ezzel nincs semmi probléma.

- Az ismert slágereket mindig játsszák?

- Voltak korszakaink, amikor próbálkoztunk azzal, hogy csak új dalokat játszunk, de majdnem megvertek bennünket, amikor nem énekeltük a Paffot, vagy a Horgászt.

- Születnek új dalok?

- Egészen újak nem, mert egy ideje úgy döntöttünk ebben a másolós, letöltős világban, nem kell nekünk új lemezt készíteni. Nem tudjuk megszokni, hogy mire hazaérünk, már lemásolják a lemezt. Huszonkilenc lemezünk jelent meg eddig, legyen ez elég. Talán a negyvenedik évre lesz egy harmincadik, de mi már megtettük a kötelességünket. Több mint 10 ezer koncertet adtunk, ez nagyon sok. Volt egy klasszikus korszaka a zenekarnak az építőtáborok idején , egy évben 400 koncerten léptünk fel.

- És kizárólag élőben játszanak?

- Nem tudom, hogyan lehet másképp. Mi ilyen régimódi zenekar vagyunk, kézzel játszunk és szájjal énekelünk. Egyszer megtanultunk zenélni, azóta is tudunk.

Úgy döntöttünk ebben a másolós világban, nem kell nekünk új lemezt készíteni, mondta Littvay Imre, az együttes alapító tagja
Fotó: Nagy Lajos

- Családi programon, születésnapon is fellépnek?

- Tavaly voltunk egy ilyenen. Egy kisgyerek élete álma volt, hogy bennünket hallgasson. Összejött az egész falu, úgy tűnt, mintha a falunak játszanánk, csak éppen egy családnak a kertjében. Ez ritka alkalom.

- Ha kívánhatnának valamit, mi lenne az?

- Anyukáktól, apukáktól az kívánnánk, hogy gyerekeiknek is mutassák meg azokat a felvételeket, amiken ők felnőttek. Ha tudják, vegyék meg a lemezt, ha másképp nem megy, az internetről hallgassák a slágereket. Jó lenne, ha a mostani gyerekek is ismernék ezeket a dalokat.

- A mindennapos éneklés iskolai bevezetését jónak tartja?

- Énektanár vagyok a magánéletben, csak nem praktizálok. Hasznosnak tartom a mindennapos éneklést. Furcsa hallani, hogy kisgyerekek nem énekelnek. A mi koncertjeinken ez nem fordul elő. Sok-sok évvel ezelőtt népművelőkkel és tanárokkal rendhagyó énekórákat szerveztünk a művelődési házakban. Azt mondtam a tanároknak, biztosak lehetnek benne, hogy minden gyerek énekelni fog. Így is volt. Ebben az új oktatási, művelődési rendszerben ezek az órák megszűntek, régen jól működtek.

- A 100 Folk Celsiusnak van riválisa az énekesek, együttesek között?

Halász Jutka, Eszményi Viki és egy-két fiatal zenekar, akiket kedvelnek a gyerekek. Halász Jutkát azért említettem, mert ő is csak élőben lép fel, ahogyan mi. Azt hiszem, így más már nem koncertezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!