Zene

2016.07.27. 16:15

Már második éve támogatják országszerte programokkal a kezdő zenészeket

A 2014-ben indított Cseh Tamás Program nyolc alprogrammal támogatja a hazai könnyűzenei életet. Az induló előadók mellett a vidéki klubok fellendítése és a zenekarok nemzetközi piacra lépése is jelentős célja a kezdeményezésnek.

Németh Noémi

A Cseh Tamás Program 2014-ben félmilliárd forintos keretösszeggel indult azzal a céllal, hogy fellendítse a hazai könnyűzenei életet, és elindítsa pályájukon a hazai előadókat. Nyolc alprogram keretén belül támogatják az induló zenekarokat, tehetségkutatókat, koncerthelyszíneket hazánkban és a határon túl. Lehetőséget biztosítanak rá, hogy a befutott zenekarok segítsék a kezdőket az elindulásban, valamint az előadók nemzetközi piacra lépését is segíti a program.

- Szerintem nagyon hasznos ez a program, jónak tartom a kezdeményezést. Az idei évben egy színpad tartozott az Utcazene Fesztiválon a Cseh Tamás Programhoz, esténként nagyon sokan nézték meg az ismeretlen előadókat. Örülünk, hogy részeivé váltak a fesztiválnak - mondta el lapunknak Muraközy Péter.

2013 októberében a parlament úgy döntött, hogy az üres adathordozók után fizetett jogdíjat nem a jogdíjkezelők osztják szét, hanem egynegyede a Nemzeti Kulturális Alaphoz kerül. Amikor ez a döntés megszületett, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága mellett elkezdődött a munka egy új magyar könnyűzenei program kidolgozására. Szakmai egyeztetések után 2014. május 12-én indult el a program nyolc alprogrammal, 500 millió forintos keretösszeggel, Cseh Tamás nevét viselve - közölte lapunkkal Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumvezetője.

Muraközy Péter: - Jónak tartom a kezdeményezést. Az idei évben egy színpad tartozott a Cseh Tamás Programhoz, esténként nagyon sokan nézték meg az ismeretlen előadókat Fotó: archív

- Az alprogramok közül a legismertebb az induló előadókat támogató alprogram, amelynek keretén belül kezdő zenekarokat támogatunk, hogy meg tudják tenni az első lépést ahhoz, hogy a fesztiválok és klubok szervezői ismerjék és meghívják őket. A klubtámogatói alprog-rammal a fővároson kívüli kluboknak nyújtunk támogatást élőzenei koncertek megszervezésére. A nemzetközi piacra lépést támogató alprogram segítségével pedig az előadók külföldre mehetnek koncertezni, eljuthatnak a vásárokra és konferenciákra - nyilatkozta Bajnai Zsolt.

- Fontosnak tartjuk emellett az előzenekari alprogramot, így a már befutott zenekarok mentorként tudják segíteni a kezdő zenekarok munkáját. A magyar könnyűzenei örökség megőrzése alprogram, a médiatámogatási alprogram vagy éppen a jogdíjfizetés vagy a könnyűzenei menedzserképzés alprogramja, ami mind azt szolgálja, hogy a magyar könnyűzene egy kicsit túllendüljön, egy kicsit közösségibbé váljon. Hogy lesz-e egy európai sztárunk vagy egy világsztárunk, nem tudjuk, de abban bízunk, hogy nagyon sokan fognak zenélni és minőségi élőzenét hallgatni - mondta el a Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumvezetője.

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke szerint az volt a cél, hogy a Nemzeti Kulturális Alap programjait közelebb hozzák az emberekhez.

- A könnyűzenei programjainkat akartuk előtérbe helyezni, így a Cseh Tamás Programot, illetve a tavaly decemberben bejelentett és idén elinduló Halmos Béla Programot is. Négy pályázati kiírásunk is fut jelenleg, ezek közül a legnépszerűbb az induló zenekarok első kép- és hangfelvételét támogató prog- ram, amelyiknek idén 50 millió forintos a keretösszege. Augusztus elsején jár le a pályázati felhívás, mondta az alelnök, majd hozzátette: Tavaly közel négyszáz zenekar pályázott, s látva a program népszerűségét, idén biztos, hogy még többen fognak. A másik három alprogram közül kiemelném a vidéki klubtámogató alprogramot, amelynek a támogatási összegét jelentősen megemeltük. Az a célunk, hogy minél több élő koncertet rendezzenek meg a klubok, ez mintegy 700-800 koncertre lesz elegendő ösz-szeg. Amellett, hogy tehetségeket támogatunk, ez nem kizárólag tehetségkutató program, szeretnénk az egész könnyűzenei életet felpezsdíteni.

- A korábbi felmérések azt bizonyították, hogy az országban olyan fehér foltok vannak, ahol teljesen megszűnt az élőzene. Ez jelentősen módosult. A Halmos Béla Program 150 milliós keret-összeggel indult. Ebből az összegből a nép- és világzenei szakma igénynek megfelelően hirdették meg az alprogramokat, a különböző fesztiválok mellett egyrészt a népzenei képzési programok támogatása és a hazai vagy külhoni folkklubok programjainak támogatása a cél - mondta Doncsev András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!