Zene

2016.07.15. 16:35

Hangulatok dalba foglalva

Debrecen - Nyilasi Renáta először egy szál gitárral lépett fel, majd később csatlakoztak hozzá debreceni zenésztársai, így lett a hattagú formáció neve Nyilasi Reni & Ők.

Napló-információ

Dalaik hol vidámak, hol inkább melankolikusak, történeteket, hangulatokat mesélnek el a hétköznapokról. Hangzásuk friss, változatos és könnyen a fülünkbe mászik. Zenekarként játszottak már Szabó Balázs Bandája, illetve a 30Y előtt, kedvelt fellépői a hazai kluboknak Miskolctól Pécsig. 2012 óta négy EP-t jelentettek meg, melyet idén nyáron a felnőtté válásként megélt első nagylemez, a Póráz nélkül követ.

A 12 számos nagylemezen a szívbe markoló balladáktól, mint a Felhő és a Festve vagy karcolva, egészen a pörgős slágerekig, mint a Forog a világ vagy az Elfáradtam, széles spektrumot lefed a zenekar bemutatkozó anyaga. A címadó, Póráz nélkül (melyhez klip is készült) éveken keresztül volt része Reniék koncertprogramjának. A stúdiófelvételkor teljesen újjászületett, modern formát öltött, új zenei irányok felé csábítva a zenekart, ami által a zenekar erősebb, magabiztosabb lett. Nyílt, bátor és őszinte zene az övék, nem akarnak senki és semmi hátára pattanni csak játszanak, ahogy tőlük telik: tiszta szívből... tartja róluk Szabó Balázs a Szabó Balázs Bandájából.

Nyilasi Reni (rózsaszínben, jobbra) és zenekara nyílt, bátor és őszinte zenét játszik, különleges hangulatot adnak vissza dalaik

A lemez címadó klipje igyekszik visszaadni azt a hangulatot és azokat a helyszíneket, amelyekről Debrecen, a zenekar otthona nem ismert. A dalszöveget is felkaroló kutyák témája a klipben is visszaköszön, az elvágyódás és a hűség, a szabadság és a kötelességek közötti harc, valamint a város és a természet határának szimbólumaként. Ezt a vívódást támasztják alá a werkhatású képek is. A klip Turós Balázs munkája.

Az NKA Cseh Tamás Programnak köszönhetően létrejött, a 30Y zenei rendezése mellett készült nagylemezen első albumhoz hűen főként régebben született szerzemények szerepelnek, a kiadvány mégsem tekinthető csupán archívumnak, hiszen a folyamatosan alakuló, élő dalok lemezre égetett változatai a zenekar legfrissebb, modern hozzáállását képviselik és adják vissza.

Debrecen sokak számára a kemény gitárzenék városa, és azt hiszem, ez az állítás is igaz, nekem mégis inkább a naiv, bátor dalok jutnak eszembe róla, hogy néhány akkord és az egyenes szöveg képes elmondani valami fontosat a világról - fogalmaz a Nyilas Reni & Ők bemutatkozó nagylemezről Beck Zoli, a 30Y frontembere. Reniék lemeze ilyen: egy dalszerző énekes lány a frontban, aki kis történeteket mesél a zenekarával, igazi és szép történeteket - teszi hozzá Beck.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!