Vörösiszap

2010.10.13. 16:10

Szabadlábon Bakonyi Zoltán

Veszprém – Szabadon távozott a Veszprémi Városi Bíróságról szerda délután Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója, ugyanis a bíróság nem rendelte el az előzetes letartóztatását.

Mátételki András

Az ügyészség a végzés ellen az előzetes letartóztatás elrendelése végett fellebbezést jelentett be. Erről a megyei bíróság három napon belül dönt.
A bíróság nem látta indokoltnak az ügyészség álláspontját, miszerint Bakonyi bizonyítékokat tüntet majd el, tanuk megfélemlítésével befolyásolná az eljárást.

A több mint kétórás meghallgatás után szabadon távozott a bíróság épületéből a vezérigazgató, aki mindvégig eltakarta az arcát kabátjával, ugyanakkor a rá és ügyvédjére várakozó újságíróknak, tévé stáboknak örömmel integetett, bár még ekkor sem fedte fel arcát.

A bíróság udvarán a gyanúsított védője, dr. Bánáti János rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. Aláhúzta, még az alapos gyanú sem állt fent védencénél, ezért helyezték szabadlábra. A bíróság megállapítása szerint az eljárásnak ebben a szakaszában még nem lehet tudni, hogy mi okozta a tragédiát, kit terhel a büntetőjogi felelősség.

A bíróság azt is kimondta, hogy az ügyészség által felhozott úgynevezett különös okok nem állnak fenn. Ugyanis a nyomozó hatóság már lefoglalta a szükséges iratokat, az üzem működését már kormánybiztos felügyeli. Fizikai lehetősége sincs a gyanúsítottnak arra, hogy olyan iratokat szerezzen meg, ami még nincs a hatóság birtokában.

Ügyfele már nem gyakorolhat munkáltató jogokat, amellyel befolyásolhatná a tanukat,
Az ügyvéd hozzátette: védencének meg sem fordult a fejében a szökés lehetősége, sőt ellenkezőleg, segít a helyreállításban. Bakonyi Zoltán részletes vallomást tett a bíróság előtt. Tanácstalanságban van – mondta Bánáti –, ugyanis nem tudja, hogy miért omlott be a kazetta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!