adományok

2017.12.18. 20:00

Teadélutánon mondtak köszönetet a pápai kórház támogatóinak

Milliárdos nagyságrendben javult a pápai Gróf Esterházy Kórház infrastruktúrája az elmúlt időszakban, ugyanakkor nagyon sok fejlesztés szükséges még az egészségügyi intézményben, ezek megvalósítása a fő célkitűzések közé tartozik a következőekben.

Polgár Tibor

Vörös Ibolya kórházigazgató (jobbra) fogadja a Pápán élő norvég feleségek közösségétől kapott kétmillió forint adományt

Ezt a gondolatot hangsúlyozta Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a pápai kórház idei ötórai teadélutánján, aminek során a házigazda intézmény és a Gróf Esterházy Kórház Jövőjéért Alapítvány jó hangulatú vendégfogadáson mondott köszönetet támogatóiknak, segítőiknek, egyúttal a 2017-es fejlesztésekről is tájékoztatást adtak a rendezvény meghívottjainak. Mint ismert, tavaly szervezett először ötórai teát adományozói számára a kórház, mely most is az ebédlőjében tartotta meg a baráti légkörű, forró italokkal és finom süteményekkel megerősített eseményt.

Vörös Ibolya, az egészségügyi intézmény főigazgatója áttekintést nyújtott a jelenlévőknek az idei évben megvalósított fejlesztésekről. Mint mondta, 2017-ben pályázati forrásból megvalósult egy napelemes rendszer telepítése, illetve az összes hagyományos égő cseréje. Emellett többek között vis maior támogatásból gép-műszer cseréket hajtottak végre, Kovács Zoltán közbenjárásának köszönhetően altatógépekkel gazdagodott a kórház, továbbá alapítványi támogatásból is számos fejlesztésre jutott.

Vörös Ibolya kórházigazgató (jobbra) fogadja a Pápán élő norvég feleségek közösségétől kapott kétmillió forint adományt Fotó: Polgár Tibor

Szabadi János, a Gróf Esterházy Kórház Jövőjéért Alapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette, a hozzájuk érkező adományok egyik fele az adó egy százalékából származó felajánlásokból, míg a másik egyéni pénzügyi támogatásokból származik. Ugyanakkor arra is van példa, hogy valaki tárgyi felajánlással vagy a munkájával segít a kórháznak. Szabadi János hozzátette, az elmúlt öt esztendő tekintetében közel 11 millió forint folyt be az adó egy százalékából, és a kapott támogatás a tapasztalataik szerint évenként emelkedik. Az egyéb adományozók támogatása pedig az előző fél évtizedben összesen mintegy 42 millió forintot eredményezett. A kuratóriumi elnök megjegyezte, az alapítvány idén is több kórházi szakterület fejlesztését segítette, például a gyermekorvosi rendelő megvalósításához 2,6 millió forinttal járult hozzá. Ezenkívül a lehetőségeikhez mérten a kórház minden más osztályát támogatják például különböző eszközök beszerzésével.

Vörös Ibolya úgy fogalmazott, az ötórai teadélután remek alkalom arra, hogy köszönetet mondjanak a kórházat támogató gazdasági társaságoknak, vállalkozóknak, civil közösségeknek. A mostani összejövetelen három újabb adományt kapott a Gróf Esterházy Kórház Jövőjéért Alapítvány. A Pápán élő norvég feleségek közössége és a Pápai Vízmű Zrt. egyaránt kétmillió, míg a Bakonyerdő Zrt. 500 ezer forintot adott az intézménynek. A tervek szerint ezt a 4,5 millió forintot újabb korszerű orvostechnikai berendezésekre fordítja majd a kórház.

A kötetlen beszélgetéssel zárult eseményen Kovács Zoltán is köszönetet mondott az adományozóknak, egyúttal jelezte: Magyarország jelentős egészségügyi fejlesztés előtt áll. A tervek szerint az elkövetkezendő öt évben mintegy 700 milliárd forintot fordítanak majd az egészségügyre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!