A műfenyő nem konkurencia

2017.12.19. 07:00

Nem célszerű az utolsó pillanatra hagyni a karácsonyfa megvásárlását

Egy pápai fenyőárus szerint nem célszerű az utolsó pillanatra hagyni a fenyő megvásárlását, mert előfordulhat, hogy karácsony előtt pár nappal már csak az örökzöldek hűlt helyét találjuk az árusoknál.

Polgár Bettina, MTI

Vas László azt tanácsolta, ne halogassuk túl sokáig a fenyővásárlást Fotó: Polgár Tibor

A karácsonyra eladott fenyőfákat öt-tíz évig nevelik, főként Zala, Vas és Somogy megyében; a karácsonyra értékesített két-két és félmillió fenyőből az import mennyisége egymillió körüli, a termelők azonban 600-700 ezer darabot exportálnak is – közölte a Magyar Díszkertészek Szövetsége az MTI érdeklődésére. A szakmai szervezet tájékoztatása szerint fenyőfatermesztéssel az országban hat-nyolc nagyobb, 20-30 hektáron termelő gazdálkodó mellett több száz kistermelő foglalkozik. Magyarországon mintegy kétezer hektáron termesztenek fenyőt, ebből évente mintegy 400-500 hektárt vágnak ki karácsonyra. A legkedveltebb a Nordmann- fenyő, az ezüst az utóbbi években ismét kedveltté vált, alacsony árban pedig változatlanul leginkább a lucot keresik. Magyarországra az import változatlanul főként Dániából és Németországból érkezik, míg a magyar fenyőfa legjelentősebb külföldi piaca Ausztria és Olaszország.

A Magyar Díszkertészek Szövetsége felhívja a vásárlók figyelmét: célszerű a kertészeti árudákban megvenni a fenyőt, mert itt olyan fákat árusítanak, amelyeket decemberben vágnak ki, ezért tartósabbak, szebbek. Az értékesítésnél – a tapasztalatok alapján – probléma, hogy az utak mellett nagyon sokan árulnak fenyőfát; ezeket a fákat azonban általában már november végén kivágják, így frissességüket, szépségüket gyorsan elvesztik – közölte a szervezet.

Vas László pápai fenyőfaárus az első decemberi szombaton kezdte meg a luc-, az ezüst- és a Nordmann-fenyők eladását. Mint mondta, már az első hétvégén kimagasló volt a forgalom, a többség ugyanis nem vár túl sokáig a fa kiválasztásával, inkább hetekkel az ünnep előtt beszerzik az örökzöldet.

- A fiatal családosok főként a nagyobb Nordmann-fenyőket választják, tavaly is ez volt a legkelendőbb. A termetesebb luc- és ezüstfenyők pedig az idősebbek körében felkapottak – magyarázta Vas László. Megtudtuk, a helyi árusok szerint a műfenyők nem jelentenek számottevő konkurenciát a piacon.

Vas László azt tanácsolta, ne halogassuk túl sokáig a fenyővásárlást Fotó: Polgár Tibor

- A másfél méter magas fenyőtől akár a három méteresig kedvükre válogathatnak a vevők az örökzöldek között, ám a többségnek a 2,5 méteres fákra esik a választása – fejtette ki Vas László. A rutinos árus rámutatott, az ezüstfenyőt azért kedvelik a vásárlók, mert tartósabb és formásabb, a lucfenyőnek azonban erősebb az illata. Sokan a régi jellege miatt is szívesebben választják az utóbbit, hiszen 20-25 évvel ezelőtt még nem lehetett Nordmann-fenyőt kapni. Aki pedig rátalál a számára ideális fajtára, a következő években is olyat vesz. Vas László szerint nem célszerű az utolsó pillanatra hagyni a fenyő megvásárlását, mert előfordulhat, hogy karácsony előtt pár nappal már csak az örökzöldek hűlt helyét találjuk az árusoknál.

Pápán a lucfenyő ára ezer forint felett mozog méterenként, az ezüstfenyő métere átlagosan négyezer forint, míg a Nordmann-fenyőé eléri az ötezer forintot. Vas László azt tanácsolta, ha sikerült kiválasztanunk a tökéletes örökzöldet, ügyeljünk arra, hogy kellően hűvös helyen, például az udvaron vagy a garázsban tároljuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!