Veszprém

2015.09.23. 14:43

Kirakodóvásár, előadások, pásztor-kutya bemutató Szent Mihály napján

Veszprém - A bazilika védőszentje, Szent Mihály tiszteletére rendeznek Mihály-napi búcsút a hétvégén.

Kutasi Zsófia

Szent Mihály hazánkban az egyik legnépszerűbb szentnek számított. A hozzá kapcsolódó nap Szent László király óta a 18. századig volt kötelező ünnepnap. Szent Mihály arkangyal a keresztény naptárba is bekerült, a kezdetekben a keleti egyházban és dél-Európában volt kedvelt. A halottak kultuszához is kapcsolódik; azt a saroglyát, melyen a koporsót szokták vinni, Szent Mihály lovának is nevezik, a szent a hiedelem szerint az elhunytak cselekedeteit mérlegre teszi. Schleicher Veronika néprajzkutató, muzeológus elmondta, a paraszti otthonok szentképei között voltak ezek megtalálhatók. A szent népszerűségét mutatja, hogy a veszprémi székesegyház is nevét viseli, a megyeszékhely a védelme alatt áll.

Szeptember 29-e Szent Mihály napja, melyhez több hiedelem és népszokás kapcsolódik. A gazdasági év fordulójaként a Szent György napon a legelőre kiterelt állatokat ilyenkor hajtották vissza. A pásztorok elszámoltatásának és a cselédfogadásnak is ideje. Számos, az időjárással, és az állatok viselkedésével kapcsolatos hiedelem köthető hozzá. Például, ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú, erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét, illetve ha a fecskék még nem mentek el, akkor hosszú őszre lehet számítani. Időjárásjósló napnak is tartották, ekkor a szelet, a holdat és a csapadékot is figyelték a gazdák.

A Szent Mihály-napi búcsún kétnapos népművészeti kirakodóvásár lesz a Vár utcában, a Szaléziánumban kézműves foglalkozások és tudáspróba várja a gyerekeket. Szombat délután megemlékezést tartanak a bakonyi ház építésének nyolcvan éves évfordulója alkalmából, kiállítás nyílik a piarista templomban. A vasárnapi szentmise után megáldják a pásztorokat, a színházkertben pásztorkutya-bemutató és birkaterelés lesz, a Kabóca utcaszínháza a Szentháromság téren látható. A búcsú idején, szombaton és vasárnap 7 órától 18 óráig lezárják az Óváros téri körforgalomtól a Szentháromság térig tartó útszakaszt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!