Veszprém

2016.03.11. 13:42

Ötszázezret fizethet a dolgozó leltárhiány miatt

Veszprém - Leltárhiány miatt közel ötszázezer forint megfizetésére köteleztek egy bolti eladót – állítása szerint jogtalanul.

Heffler Péter

Egy kisebb élelmiszerboltban dolgozó, neve elhallgatását kérő olvasónk hívta szerkesztőségünket a közelmúltban, hogy elmesélhesse, mi történt vele a munkahelyén. A közel tíz éve ugyanabban a boltban dolgozó eladónő állítása szerint mindig lelkiismeretesen végezte feladatát, és sosem volt hiány a leltározásnál, egészen a múlt hónapig. Ekkor közel ötszázezer forint megfizetésére kötelezte a munkaadója, mivel hiányt vélt felfedezni a raktárban. Olvasónk értetlenül állt a hír hallatán, bizonyítani vétlenségét pedig nem tudta, mivel az üzletben nincs kamera.

Mürkl Mónika, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) Veszprém megyei titkára lapunknak elmondta, hogy egy kamera ugyan segítség lehet az ilyen ügyekben, de az csakis a dolgozó munkavégzésére irányuló tevékenységeit rögzítheti.

- A magyar tulajdonú üzletekben leltárfelelősség van, amit a kollektív szerződés szabályoz. Ezt írja alá mindenki, ha belép egy új munkahelyre, vagyis ez alapján egy esetleges leltárhiány esetén fizetnie kell az adott dolgozónak - árulta el Mürkl Mónika. - Viszont, ha a dolgozó nem ért egyet az összeggel, semmit sem köteles aláírni, mert a béréből csak a dolgozó beleegyezésével lehet bármit levonni. Lehetőségként általában még a részletfizetés szokott felmerülni ilyen esetekben mint legjobb megoldás - mondta még a KASZ megyei titkára.

Valószínűleg olvasónknak is ez az opció marad, vagy viheti bíróságra az ügyet, esetleg próbálhatja tovább bizonygatni igazát munkáltatójának, hátha a közel egy évtizedes munka- vagy emberi kapcsolat még jelent valamit, nem úgy, mint például egy nagy külföldi multinál. Persze ott egész biztosan azt a bért kapja a dolgozó, amire be van jelentve, a túlóráit fizetik, a szabadnapjai ténylegesen szabadok, annyit kell dolgozni, amennyi be van írva, illetve nincs leltárfelelőssége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!