Veszprém

2016.10.28. 18:29

Önkéntesek az alsóvárosi temetőért

Veszprém - A CsEÖH (A Veszprém Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház) felhívására közel száz önkéntes vállalta fel a mindenszentek és a halottak napja közeledtével, a jótékonysági világnap jegyében a sírok gondozását, lombtakarítást az Alsóvárosi temetőben.

Jákói Bernadett

A diákok mellett a honvédség, valamint civil szervezetek képviselői is gereblyét, lombsöprűt és zsákokat fogtak, hogy közösen tisztítsák meg a város történelmi jelentőségű köztemetőjét, és az ott nyugvó egykori jeles veszprémiek nyughelye körüli járdákat, területeket. A kezdeményező civil szervezet a tavasszal a VKSZ-szel közösen a cserháti Giricses lépcsőt és a Panoráma sétányt tették rendbe szintén önkéntesek közreműködésével. Idén az Erzsébet liget szomszédságában található Alsóvárosi temetőre esett a választás, hiszen amellett, hogy történelmi közsétány, a mai napig is számos áthaladó gyalogos veszi igénybe.

Padányi Gimnázium diákjai is önkéntes munkában vállalták a sírok körüli lombtakarítást Fotó: Jákói Bernadett

Emellett az is szempont volt, hogy már több sírnak nincsenek gondozói, hozzátartozói, így mára városi szintű közösségi feladattá vált őseink nyughelyének rendben tartása. Jelesül a katonahősök is itt kaptak végső nyughelyet, és emlékhelyet is állítottak fel a tiszteletükre, amelyeket a honvédség gondoz.  Az idei akciónap keretében sikerült megszólítani az ifjúságot is, 4 veszprémi középiskola, Padányi, Lovassy, Ipar és a Gastroker jelezte részt vételét, akik tanáraikkal lelkesen végezték a lombtakarítást a temető területén. Akciójukkal hagyományt kívánnak teremteni, ezzel hívják fel figyelmet az önkéntes, közösségi munkák jelentőségére.

Temesvári Balázs a VKSZ vezérigazgatója különösen fontosnak tartja, hogy a városban szunnyadó közösségi energiák felszínre tudjanak kerülni, hogy azok megsokszorozódhassanak és utat engedjenek a bennük rejlő, jobbító értékteremtő erőknek. A sajtótájékoztatón a honvédség részéről Soós Gyula őrnagy a Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka fejezte ki elismerését az oktatási intézményekkel kötött együttműködéssel kapcsolatosan, így ennek köszönhetően most mintegy 100 fő vett részt a temető fő közlekedési útvonalai mellett a honvédsírok és az egykori nemes szolgálatot teljesítő irgalmas nővérek sírboltjai mentén végzett takarítási akcióban.

A Család és Esélyteremtési Önkéntes Ház fontosnak tartja, hogy ez is egy olyan közösségi program legyen, ahol a fiatalabbak, idősebbek, a speciális ígényűek együtt őrízhetik és méltón tiszteleghetnek az egykoron, szinten nemes közfeladatokat ellátó és végző, jótékonykodó, napjainkra a temetőben nyugvó jeles veszprémiekre Ezzel egyidejűleg azt is valljuk, hogy napjainkban az önkéntességnek ereje és küldetése van. –mondta el Varga Endre az akciónapot kezdeményező civil szervezet vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!