Veszprém

2015.05.19. 11:48

Muzsikáló gyermekek - Városi népdaléneklési verseny

Hét iskola ötven kisdiákja vett részt az alsó tagozatosoknak meghirdetett nyolcadik városi népdaléneklési versenyen.

Balla Emőke

A Veszprémi Báthory István Általános Iskolában rendezett programon a diákokat Sarkadi Gabriella igazgatóhelyettes köszöntötte, a versenyt Czaun Ildikó és Melich Antalné pedagógusok szervezték. A Kodály-tanítvány, Kokas Klára gondolatait idézte bevezetőjében Melich Antalné. „Őseink dalait már nem a jószagú virágos réten, nem a tündöklő csillagos ég alatt a falusi öregektől tanulva énekeljük, hanem iskolai keretek közt, padok, székek, füzetek társaságában. A pedagógus színes személyiségén múlik, hogy ezt a csodálatos hagyományt olyan nyugodt, változatos, fantáziával teli közegbe helyezze, ahol a kodályi életmű és pedagógiai rendszer elhintett magjai hatalmas, terebélyes fákká növekedjenek, és amiben az éneklő, muzsikáló gyermek és tanítója is örömét leli.”

Ötven kisdiák vett részt a versenyen. Két népdalt adtak elő (Fotó: Melich Antalné)

A városi szintű versenyen a résztvevők két magyar népdalt adtak elő hangszerkíséret nélkül. Az első dal kötelező volt mindenki számára, a második szabadon választható bármely magyar népdal. A versenyen hét iskola (Botev, Dózsa, Kossuth, Padányi, Simonyi, Szilágyi és a házigazda Báthory) ötven kisdiákja vett részt. Minden évfolyamon négy-négy díjat osztott ki a zsűri, Eötvös-Cseke Noémi és Somfai Katalin.

Első helyezettek: Vajda Anna Csenge (Simonyi), Horváth Magdolna (Simonyi), Nagy Zsombor Benedek (Kossuth) és Kiss Anna (Szilágyi). Különdíjban részesültek: Mátyás Marcell (Szilágyi), Eveli Maja (Szilágyi), Németh Dóra (Botev) és Mészáros Réka (Báthory).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!