Veszprém

2015.10.06. 13:10

Minden évben visszatér a Veszprémi Állatkertbe a megmentett fehér gólya

Veszprém - Minden évben látogatást tesz ősszel a Veszprémi Állatkertben a korábban a Vadasparkban megmentett fehér gólya.

Szám Dorottya

- Régóta működtet a Veszprémi Állatkert egy madármenhelyet, amely évente számos sérült, védett és fokozottan védett állat gyógykezelését vállalja fel. Évekkel ezelőtt egy törött szárnyú fehér gólyát gondoztak itt az állatkertészek, mely több operáción esett át mire sikerült felgyógyulnia. Újra meg kellett tanulnia repülni, melynek helyszínéül az Afrika szavanna kifutó szolgált. Napokig az orrszarvúak és zebrák között próbálgatta szárnyait, egyre hosszabb távokat tett meg, majd elrepült. Hálából minden évben ősszel két-három hétre visszatér a Veszprémi Állatkertbe, hogy erőt gyűjtsön a hosszú afrikai útjára – nyilatkozta lapunknak Török László, a Veszprémi Állatkert ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy a fehér gólya fokozottan védett állat, eszmei értéke 100 ezer forint.

Fotó: Veszprémi Állatkert

- Nekünk, magyaroknak különleges kötődésünk van a fehér gólyához, hiszen a nemzeti állataink egyike. A megmentett fehér gólya főként a Nagy-tó kifutó területén időzik a vízi madarak között. Az apró húsdaraboktól kezdve a nagyobb rovarokig sok mindent megeszik. Nem is engedi meg a természet, hogy válogasson, hiszen minél több táplálékot magához kell vennie, hogy erőt gyűjtsön a hosszú afrikai útja előtt. Ha kevesebb látogató van az állatkertben, akkor szívesen leereszkedik közéjük, így akár négy-öt méteres távolságról meg tudják figyelni ezt a csodálatos madarat – tudtuk meg Török Lászlótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!