Veszprém

2015.08.03. 18:21

Megkezdődött az albérletvadászat - Kiszámíthatatlan a piac, az ár megállapodás kérdése

Veszprém - Egyetemhez közeli, főbérlő nélküli albérletet keresnek elsősorban a hallgatók. A veszprémi lakások 60–80 ezer forintért bérelhetők.

Balla Emőke

A felsőoktatási ponthatár-húzás után országszerte megindult a kiadó lakások keresése. Augusztus közepén lesz ismert, az igénylők közül kik kapnak kollégiumi elhelyezést; azoknak, akik nem jutnak be a diákszállóra, albérletet kell keresniük. Az előrelátók már most körülnéznek, az igazi roham azonban augusztus második felében lesz. A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata (PEHÖK) 2010 óta működteti albérleti adatbázisát, hogy ezzel az ingyenes szolgáltatással is megkönnyítse a hallgatók életét, tájékoztatott a hallgatói önkormányzat (HÖK) elnöke, Vincze Péter. Az albérleti információs rendszerben jelenleg húsz–huszonöt albérlet található. Legkedveltebbek az egyetemhez közeli lakások, három–öt diák szívesen költözik közös albérletbe.

Kiss Attila és Szőke Hanna Veszprémben az egyetemi albérletes portált nézik a Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzatának irodájában. A hallgatók általában főbérlő nélküli albérletet keresnek (Fotó: Balogh Ákos)

Az albérleti adatbázisban megjelölik a ház, lakás, lakrész elhelyezkedését, bútorozott-e vagy sem, van-e tároló, parkoló, erkély, lehet-e dohányozni, háziállatot tartani. A HÖK irodáját naponta több albérletet kiadó is keresi; aki igényli, annak a hallgatók segítenek az adatbázis feltöltésében. Az egyetemisták általában két és fél szobás lakásokat keresnek, melyek négy-öt diák számára is alkalmasak. Az árak változóak, de elérhetőek: van, aki úgy hirdeti meg a lakását, hogy 60-80 ezer forint/albérlet/hónap, más azt jelöli meg, hogy 15-20 ezer forint/fő/hónap. Megállapodás kérdése, hogy a rezsi az árban vagy azon felül van. Vincze Péter HÖK elnök szerint jó, ha a hallgatók többen laknak együtt, így jobban tudják egymást motiválni. Veszprémben leginkább az egyetemhez közeli lakások kedveltek (lehetnek azok az Egry lakótelepen, a Kalmár téren, Cédrus lakóparkban is), a lakótelepiek kevésbé. Az adatbázisban most veszprémi lakások vannak, de előfordul, hogy balatonalmádi, füredi, zirci lakásokat is kínálnak, illetve keszthelyieket, a Georgikon kar diákjai számára. Az albérleti árakat nem befolyásolja a szeptemberi tanévkezdés, az árak nem emelkedtek.

Egy országos ingatlaniroda értékesítője, Székely Ernő elmondta: az egyetemi városokban országszerte nagy a kereslet kiadó lakások iránt. Budapesten három-négy havi kauciót, 3-400 ezer forintot is elkérhetnek, Győrben egy másfél szobás albérlet 75 ezer forintért kapható, Veszprémben 50-100 ezer forintért lehet kiadó lakást találni – az ingatlan minőségétől és az egyetemhez való közelségétől függően –, általában két havi kauciót kérnek. Kiszámíthatatlan a piac, az ár a két fél megegyezésén, megállapodásán múlik. Vannak diákok, akik négy-öt évre szerződnek és legfeljebb akkor váltanak, ha probléma adódik, nyárra fenntartási díjat is fizetnek. Az értékesítő szerint három-négy évvel ezelőtt még jellemző volt, hogy a szülő inkább lakást vett a gyerekének, mintsem hogy albérletet kelljen fizetni, ma már ez egyre ritkább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!