Veszprém

2016.07.28. 18:38

Kevesek és drágák - Nehéz albérletet találni Veszprémben

Veszprém - Egyre lehetetlenebb kiadó lakást vagy szobát találni az egyetemistáknak Veszprémben.

Piltman-Horváth Barbara

Miután kiderültek a ponthatárok és a leendő egyetemistáknak egy kő legördült a vállukról, máris rájuk zuhan egy másik nehéz feladat: albérletet találni.

Sokan nem olyan szerencsések, és nem jutottak be az egyetemi kollégiumok valamelyikébe, így bújhatják a hirdetési oldalakat, közösségi médiában létrehozott csoportokat valamilyen szállás után kutatva. Nincs könnyű dolguk, a legtöbben, ha tehetik, összeállnak és közösen egész lakást keresnek, aminek a bérleti díját és rezsijét elosztják egymás között.

A piac nagyon szűk, egyben az árak is kúsznak felfelé, mert a kereslet még mindig nagy irántuk. A legnagyobb bank elemzése szerint Veszprémben átlagosan húsz százalékkal emelkedett a lakások négyzetméterára az elmúlt három évben. A megyeszékhelyen szobát körülbelül 20 ezer forint plusz rezsiért lehet bérelni, de kutakodásunk során találtunk 60 ezer forintért is kiadó lakrészt.

Az albérletek ára is emelkedett, egy garzont átlagosan 50-60 ezer forint plusz rezsiköltségért bérelhetnek, de nem ritka a másfél szobások esetében a 70-80 ezer forintos bérleti díj sem. A lakások méretével természetesen növekszik a bérleti díj is, a nagyobb albérleteket azonban nehezebb kiadni, így azok közel sem annyival drágábbak, mint a garzonok vagy másfél szobásak. A bérleti díj nagyságát befolyásolja még a felszereltség, a bútorozottság, az esetleg már bekötött televízió és internet-elérés is, de hangsúlyt kap még a gépesítettség is.

Az oktatási költség mellé nagy megterhelés a szülők, de az önfenntartó hallgatók számára is a lakhatás, sokan vállalnak diákmunkát az egyetem mellett, hogy ne teljesen támaszkodjanak a szülői háttérre. A legtöbb diákmunka rugalmas, az órarendhez igazodik, így ésszerű időbeosztással jó megoldás azoknak, akik önálló életet kezdenének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!