Veszprém

2016.06.28. 18:20

Hűség és anyanyelv - Bemutatták A fenntarthatóság perspektívái kötetet

Veszprém - A fenntarthatóság perspektívái című kötet négy egységben járja körül a Kárpát-medencei magyarság aktuális sorskérdéseit.

Balla Emőke

A fenntarthatóság perspektívái a Kárpát-medencében című kiadványt a Szaléziánumban mutatták be. Az est házigazdája, a Veszprémi Magyarságtudományi Kutatások Műhely alapítója, Garaczi Imre elmondta, a 2003-ban alakult kutatóműhely feladatként tűzte ki, hogy a királynék városában olyan, az ezeresztendős történelmi múlthoz méltó kutatói közösség jöjjön létre, amely kapcsolatban áll a határainkon kívül rekedt magyarsággal. Konferenciákat, előadás-sorozatokat rendeznek, köteteket adnak ki, politikusokat, írókat, művészeket hívnak meg, így a műhelyhez Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Délvidéken közel félszáz tudományos kutató, egyetemi oktató, levéltáros, muzeológus kapcsolódott.

Papp Sándor, Garaczi Imre és Duray Miklós a most megjelent kötet bemutatóján a Szaléziánumban Fotó: Zachár Zsolt

A most megjelent kötet 30 tanulmánya négy tematikus egységben járja körül a Kárpát-medencei magyarság aktuális sorskérdéseit: vizsgálják a fenntarthatóság konkrét tennivalóit, bemutatják a legutóbbi multidiszciplináris kutatások eredményeit. Figyelmet fordítanak a fenntarthatóság közösségi-mentális vonatkozásaira és a Kárpát-haza határainkon túli területeinek nemzetpolitikai jelenségeire. A kötetben bemutatott eredményekkel folytatják a műhely által kezdeményezett, Veszprémben megtartott Együttgondolkodás nemzetpolitikáról és nemzetstratégiáról című fórumukat.

Felföldi Gábor előadóművész versműsora után a rendezvény díszvendége, Duray Miklós szlovákiai magyar politikus, közíró tartott előadást Az áldozat vállalásától az árulásig címmel, amelyben az elszakított magyarok közéleti magatartásának változatairól esett szó Trianontól napjainkig. Hangsúlyt kapott a második világháború utáni szlovákiai homogenizációs törekvések folyamata, amely jelentősen hozzájárult a felvidéki magyarság létszámának csökkenéséhez. Ennek ellenére a szlovákiai magyarság megőrizte identitását, fenntartva kultúráját, anyanyelvét, szokásait.

A kötetet Papp Sándor, a Pannon Egyetem professor emeritusa, valamint Garaczi Imre szerkesztő-kiadó mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!