Veszprém

2015.11.18. 21:04

Filmvetítés - Francia nyelvű belga napokat rendeznek

Veszprém – Francia nyelvű belga filmnapokat rendeznek az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Balla Emőke

A filmvetítés után a rendezővel és az egyik főszereplővel találkozhatnak a résztvevők. A Francia Belga Filmek Fesztiválját 2006 óta minden évben megrendezik Magyarországon a Vallónia Brüsszel Közösség belga lektorai, franciatanárok és a belga kultúra képviselői közreműködésével. Az esemény fő célja, hogy olyan belga nemzetiségű francia nyelvű rendezők új filmjeit ismertesse meg a közönséggel, akiknek eddig nem volt lehetőségük Magyarországon bemutatkozni. Az elmúlt öt évben a fesztivált Pécsett, Szegeden és Budapesten rendezték, idén lesznek vetíté-sek Budapesten, Szegeden és Veszprémben is. A filmfesztivál elsődleges célja, hogy ízelítőt adjon a belga filmművészet különlegességéből és eredetiségéből a magyar közönség számára.

A belga frankofon filmművészet sokszínűségében a latin és germán világ nyelvi és kulturális hatásait fedezhetjük fel.Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban a Tokyo Anyway című francia nyelvű belga filmet magyar felirattal vetítik november 20-án, pénteken 17 órakor. A Tokyo Anyway az egyik kritikus szerint nem tekinthető hagyományos filmnek, inkább kísérletnek, stílusgyakorlatnak, amit a rendező a színészekkel együtt hozott létre. A rendezőt az érdekli igazán, miként gondolkodnak a világról a harmincasok, a történetet csupán vázként használja ennek megértéséhez. A filmbeli jelenetek többé-kevésbé improvizációk. A rendező arra a kérdésre keresi a választ, miként lehet harmincévesen egy túlszabályozott, lélektelen társadalomban élni, hogyan lehet sikeres párkapcsolatot fenntartani. A vetítés után a rendezővel, Camille Meynarddal és az egyik főszereplővel találkozhatnak a nézők. A rendezvény ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!