Veszprém

2017.06.02. 12:25

Értékalapú sokadalom

A gyermeknapi hétvégére ismét kinyitotta kapuit a sokadalmi forgatag a belváros zöld szívében.

Jákói Bernadett

2009 óta szervezik a Magyarok Vására rendezvényeket, majd Magyarok Sokadalmára keresztelt népi vásári hangulatot tükröző forgatagban sokszínűbbé tett előadásokkal, mozgás és egészségtérrel bővitették ki a kínálatot. Ez évi  gyermeknapi rendezvényüket össze is kötötték a pünkösdi ünnepkörrel.  – Idén nagy hangsúlyt fektettünk a gyerekek szórakoztatására. Valóban több mint egy szokásos vásár, a sokadalmat egy közösségi térként is el lehet képzelni, ahol találkoznak mindazon kapcsolatok, amikkel a magyar népi, kulturális szellemiséget és hagyományokat követve tovább lehet fenntartani, az utókornak átadni. A sokadalom hagyományőrző, kulturális, és kapcsolatteremtő rendezvényként a város közösségformáló színtere. –mondta el Besenyi lldikó az Új Egyesség Közhasznú Egyesület elnöke.

A Postagalamb Sport Egyesület azt mutatja be, hogyan kell helyesen megfogni , majd elengedni a galambokat!

(fotó: Jákói Bernadett)

A hagyományőrző egyesület a több évszázados gyökereket ápolva magyar népi kultúrát őrző célzattal alakult meg 2010-ben, korábban civil mozgalomként működött. Szemléletükben a népi kultúrát követve a népi játékokkal ismertetik meg a gyerekeket, felelevenítve a hagyományos népszokásokat is, természetesen a vásár közönségéből válogatott szereplőkkel. A belvárosi zöldövezetben felállított közösségi forgatag, modern korzó színhelyeként évente kétszer hívogatja a magyar népi szellemiséget kedvelőket. Az igényes, előadók évek óta színesítik a programot, van komoly mondanivalójuk a hallgatóság számára. - Az előadói sátrat egy beszélgetős fórummá is szeretnénk felfejleszteni, ahova eljönnek az emberek, megismerkedhetnek egymással és személyes kapcsolatokat ápolva tartalmasan beszélgethetnek a hétköznapi és társadalmi, valamint családi életeseményekről. Ha itt felfigyelnek erre, újabb barátságok teremtődnek, mint ahogy teremtődtek az elmúlt években is. –Minden alkalommal, segítőszándékkal szervezzük ezt a forgatagot, tanító jelleggel, értékátadás céljából. Ha nem élő és személyes kapcsolatokat építünk és ápolunk, elveszik a nemes kezdeményezésünk társadalmi értéke- nyilatkozta az egyesület elnöke.  

Címkék#gyereknap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!