Veszprém

2015.05.16. 18:11

Időutazás a történelemben - Rózsa Ünnep Veszprémben

Veszprém – Orgonakoncerttel és tudományos előadással egy jótékonysági célt támogattak.

Kutasi Zsófia

– Elkötelezettek vagyunk a művészetek pártolásában, mely továbbra is elsődleges céljaink között szerepel – fogalmazott Sulákné Hontai Mária, a szervező klub soros elnöke a Rózsa Ünnepi rendezvényen.

Fotó: Nagy Lajos

A Dubniczay-palotában Pálffy Géza tudományos tanácsadó, a Magyar Tudományos Akadémia doktora tartott előadást A magyar királynék koronázása az újkorban címmel. A történelmi előadáson Pálffy Géza különleges történelmi időutazásra invitálta az egybegyülteket.

Többek között arról beszélt, hogy Veszprém és a királynék élete hogyan kapcsolódott egymáshoz. A tizenhat, tizenhét és tizennyolcadik századi eseményeken keresztül bemutatta azokat a történelmi momentumokat, melyek sorsfordítóak voltak az ország és a királynék szempontjából, emellett a területhez kapcsolódó legújabb tudományos kutatási eredményekről is beszámolt.

Ezt követően a szervezők kapcsolódó zenei csemegével várták az érdeklődőket. A Szent Mihály Székesegyházban jótékonysági orgonakoncertet adott Friedler Magdolna orgonaművész és a Csermák Antal Zeneiskola Gárdonyi Kamarazenekara Demel Eszter karnagy vezetésével. A koncerten felcsendülnek többek között Gárdonyi Zoltán-, J. S. Bach-, valamint Bartók Béla-művek is.

A koncert bevételét a klub a Gárdonyi Kamarazenekar támogatására ajánlja fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!