Veszprém

2015.03.07. 12:12

Disznótor a Séd-völgyében

Veszprém - Disznóvágással és gasztronómiai versenyekkel folytatódott a harmadik Bor, Blues, Böllér napok szombaton.

Marton Attila

Porga Gyula polgármester megnyitójában kiemelte, a veszprémi fesztiválszezon a böllérnapokkal kezdődik, és egészen Szent Mihály napjáig tart. Hozzátette, a rendezvény otthonra talált a Séd-völgyében.

Az idei rendezvény gasztronómiai vendége a karcagi birkapörkölt, amelyet 2013-ban hungarikummá nyilvánítottak. Nagygyörgy Jenő, a Karcagi Birkafőzők Egyesület elnöke elmondta, az állatnak a fejétől a farkáig minden részét felhasználják az étel készítésekor, ez adja a karcagi birkapörkölt különlegességét.

A megnyitó után a polgármester mondott rövid tósztot, pálinkával koccintottak a résztvevők, majd a böllérek levágtak egy disznót.

Fotó: Balogh Ákos

Szegedi Pál ötletgazda, szervező lapunknak elmondta, az idei rendezvény újdonsága, hogy teret adnak a hungarikumoknak is. Szombaton kóstoló készül a karcagi birkapörköltből, vasárnap pedig több száz adagnyit főznek az ételből a Jász-Nagykun-Szolnok megyei vendégek. A megszokott töpörtyűsütő mellett idén kolbásztöltő-versenyt is hirdettek a szervezők. Az ételeket Leitold József, a NÉBIH Veszprém megyei igazgatója vezetésével szakemberek, valamint civilek, köztük Tóth Loon színész is értékelik. A szervező elmondta, a jövőben szeretnék, ha a bakonyi vad- és a balatoni halgasztronómia is megjelenne a rendezvényen.

A gasztronómiai programok mellett színvonalas a zenei felhozatal: pénteken a The Bluesberry Band és Muck Ferenc adott koncertet, szombaton 17 órától Török Ádám és az új Mini zenekar lép színpadra, a napot zenés utcabál zárja a Silver Band együttessel 19 órától. A rendezvény vasárnapi zárónapján kihirdetik a karitatív süteménysütő-verseny eredményét, valamint koncertek is színesítik a programot.

 

A gyerekeket pónilovaglás és hagyományos kézzel hajtott körhinta is várja a hétvégén a Séd-völgyében, valamint kézművesek, fafaragók és iparművészek portékáit is meg lehet vásárolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!