Veszprém

2015.02.08. 18:20

Fókuszban a környezetünk

Veszprém - Új szervezeti egységgel, Környezeti Fenntarthatósági Igazgatósággal bővült a Köztársasági Elnöki Hivatal - jelentette be Áder János, köztársasági elnök a közelmúltban tartott rendkívüli sajtótájékoztatója keretében.

Szám Dorottya

Áder János elmondta, hogy nem mindegy, milyen környezetet hagyunk gyermekeinkre és unokáinkra. A klímaváltozásnak egy sor gazdasági, társadalmi következménye van. A fenntartható fejlődés az én megítélésem, és sok tudós szerint ebben a formában valójában fenntarthatatlan fejlődés tette hozzá az államfő.

Áder János szerint két dolog indokolja az új intézményt: a környezetvédelem minden embert érintő, parlamenti ciklusokon átívelő ügye, a fenntarthatatlan fejlődés, valamint az idén decemberben esedékes párizsi klímacsúcs, ahol kísérletet tesznek egy, a kiotói egyezményt felváltó új megállapodás megalkotására.

A kiotói egyezményt, abban a formájában, ahogy megkötötték, nem lehet folytatni, helyette egy szélesebb bázisú, több országot érintő megállapodásra lenne szükség közölte Áder János. A köztársasági elnök hozzátette, hogy azokat az országokat is be kell vonni, amelyek a kiotói egyezményt nem írták alá vagy mentesültek az aláírása alól.

Magyarországnak pedig segítenie kell a közös munkát Párizsban hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Az új igazgatóság vezetője, Kőrösi Csaba egykori rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, volt állandó ENSZ-képviselő lett. Kőrösi Csaba elmondta a sajtótájékoztatón, hogy Magyarország előtt különösen nagy lehetőség áll a környezeti fenntarthatóság területén. Hazánk egyéb előnyök mellett nemzetközi összehasonlításban is számottevő tapasztalatokkal és technológiával rendelkezik.

A magyar tudósok és mérnökök kiemelten foglalkoznak a vonatkozó területekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!