Veszprém

2015.02.03. 17:36

Főhajtás az egykori bajtársaknak

Az elhunyt bajtársakra, köztük néhai elnökükre, Gödri Dezső nyugállományú repülő alezredesre is emlékezett közgyűlésén a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete.

Szabó Péter Dániel

A több mint két évtizedes múlttal bíró szervezet tagsága a Városi Művelődési Központban gyűlt össze kedden délután. A tagfelvételi döntéseket követően néma felállással tisztelegtek az égi kötelékben tovább szolgáló néhai bajtársaik előtt a katonák, majd a 2014-es esztendő értékelésére került sor.

Soós Lajos nyugállományú mérnök alezredes, elnök és Gráczki László nyugállományú alezredes, alelnök a veszprémi közgyűlésen (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az egyesületet egy éve vezető, az azóta elhunyt Gödri Dezsőt váltó Soós Lajos nyugállományú mérnök alezredes elmondta, sikerként értékeli, hogy tavaly is megszervezték hagyományos rendezvényeiket, így például a repülők napját, valamint a megemlékezéseket a szentkirályszabadjai helikopter ezredre és jogelődjeire, a jutaspusztai ejtőernyős tragédia áldozataira. Utóbbi helyszínen a veszprémi önkormányzattól kapott 150 ezer forintos támogatásból ősszel fel is újították az emlékművet, tette hozzá az elnök.

Elhunyt bajtársaikra néma főhajtással emlékeztek a katonák (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Ami a további programokat illeti, az egyesületbe tavaly belépett Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagy, a légierő egykori vezérkari főnöke tartott előadást életútjáról és a vadászpilóták mindennapjairól, a színvonalas tájékoztatónak idén folytatása következik.

A 2015-ös év terveivel kapcsolatban Soós Lajos elmondta, a már említett hagyományos rendezvények mellett megemlékeznek majd a II. világháború befejezésének 70. évfordulójáról, s olyan kiemelkedő szakmai életúttal bíró kollégákat is meghívnának Veszprémbe egy előadás erejéig, mint Farkas Bertalan űrhajós. Az egyesület felvenné a kapcsolatot a pápai Nehéz Légiszállító Ezreddel is, hiszen a nyugalmazott repülős szakemberek lehetőség szerint örömmel ellátogatnának a bázisrepülőtérre, s megosztanák tapasztalataikat utódaikkal.

Elhangzott az is, hogy a VMK Táborállás téri épületének felújítása miatt rendezvényeiket a Kossuth-laktanyában, illetve a Veszprém Megyei Levéltár épületében tartják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!