Veszprém

2014.08.14. 10:27

Égi kötelék - A katonai repülés áldozataira emlékeztek Veszprémben

Veszprém - A hősi halált halt repülősök emlékművénél tisztelegtek csütörtökön a Táborállás parkban az önkormányzat, a megyeszékhely katonai alakulatai, repülős és civil szervezetek.

Szabó Péter Dániel

 

A Magyar Honvédség egyik kiemelt ünnepe a repülő fegyvernem napja, amelyet a repülők védőszentje, Szűz Mária, azaz a Nagyboldogasszony napjához kapcsolódva tartanak minden évben szerte az országban. Így Veszprémben is, hiszen az MH Légi Vezetési Központ (MH LVIK) és az MH 54. Veszprém Radarezred, s persze a 2003-ban felszámolt 87. Bakony Helikopter Ezred révén a település ezer szállal kötődik a légierő fegyvernemhez.

A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete által szervezett ünnepségen a Városi Művelődési Központ (volt HEMO) előtti Táborállás parkban bőséges égi áldás közepette köszöntötte a megjelenteket Gráczki László nyugállományú alezredes, majd a Katona János alezredes vezette Légierő Zenekar Veszprém játszotta el nemzeti imánkat, illetve a légierő fegyvernemi indulót.

– Eljöttünk ide, immáron sokadszor, de nem utoljára, hogy megkoszorúzzuk az emlékművet, amelyet a katonai repülés áldozatai tiszteletére a mi kezdeményezésünkre emeltek 1993-ban. Ők azok, akik életüket adták a hazáért, a hivatásért – mondta el köszöntőjében Soós Lajos nyugállományú repülő alezredes. A szervező egyesület elnöke hozzátette, a koszorúk, virágok és mécsesek egyben szimbólumok is. Jelképei annak, hogy nem felejtik volt kollégáikat, barátaikat, aki immár az „égi kötelékben" repülnek.

A folytatásban Táborállás téri emlékmű lábánál elhelyezte a tisztelet koszorúját Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Szücs József mérnök-ezredes az MH LVIK, Soós Gyula őrnagy, a 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka és Vörös Zoltán alezredes, a radarezred parancsnokhelyettese is, de fejet hajtottak a posztamensnél a több légierős alakulat, valamint honvédségi nyugállományú szervezet képviselői is. Az ünnepség baráti találkozóval zárult a Kossuth-laktanyában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!