Veszprém

2013.06.10. 09:04

Tartalmas évet zártak

Munkás, ugyanakkor tartalmas évet zárt a három megye (Fejér, Veszprém, Zala) szakembereit tömörítő Veszprémi Igazságügyi Szakértői Kamara (VISZK), ez derült ki a szervezet veszprémi éves közgyűlésén.

Tremmer Tamás

A VISZK megítélését, rangját jól mutatja, hogy a szervezet éves közgyűlését személyes jelenlétével tisztelte meg dr. Némethné dr. Szent-Gály Editet, a Veszprémi Törvényszék elnöke, valamint dr. Töreki Sándor rendőr dandártábornok, Veszprém megyei rendőrfőkapitány. Latorczai János VISZK elnök előttük adott számot tavalyi tevékenységükről.

Elmondta, az országos küldöttgyűlésen pont került a szakértők igazolványainak kérdésére, a kinevezése után mindenki legkésőbb egy hónapon belül megkapja az okmányát. A törvényi változások terén is gyorsulás érezhető. Az országos szervezet honlapján már látható az „Igazságügyi szakértői kamaráról” szóló törvénymódosítás. Ebbe gyakorlatilag definiálták a köztestület és jogi személyiségű státuszt, az országos és a területi kamarák kapcsolatát, az etikai eljárások rendezését. Az etikai bizottságok leterheltségét látva, Latorczai János két hónappal ezelőtt maga kezdeményezte az etikai eljárásokra vonatkozó szabályok módosítását.

Szólt arról is, hogy újra bevezették az eskütételt. A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) országos szakbizottságaiba 12 embert delegáltak. Dr. Horváth György tagtársukat több mint 70 százalékos aránnyal a MISZK Etikai Bizottság elnökévé választották.

A szervezetről azt lehet mondani, hogy a 360-370 fős a tagságuk az évek folyamán nagyon nem változott. Kor szerinti megoszlásuk ideálisnak is mondható. A VISZK-ben 2012-ben 13 új szakértőt neveztek ki, ebből heten Veszprém megyeiek. Az utánpótlással nem lesz gond, további heten vannak a nyilvántartott szakértő-jelöltek. Az viszont érezhető, hogy bizonyos szakértői szakmák után továbbra sincs tolongás, ilyen például a tárgyszakértés vagy a numizmatika.

A közgyűlésen elismerték az évek óta kimagasló színvonalon dolgozó tagtársaik munkáját is. Az Ezüst gyűrű kitüntetést hárman vehették át, közülük ketten Veszprém megyeiek: Horváth György és dr. Petkovits Tamás. Örökös tagnak választottak hét személyt, megyénkből Labudek Tibort, Varga Gábort, és Zapletál Ferencet. Aranyozott jelvényt kapott dr. Benczúrné Lázár Éva és dr. Radovits Tibor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!