Veszprém

2013.04.18. 05:49

Országosan a harmadikak

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség bonyolította le a II. Schnitta Sámuel emlékversenyt.

Varga Ibolya

A regionális megmérettetéseken az ország közel harminc oktatási intézményének öttagú csapatai versenyeztek a döntőbe kerülésért, amit Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara segítségével a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó- ipari Szakközép- és Szakiskolában tartottak.

Az országos döntő első napja a pincérek alkalmi terítésével kezdődött, amihez az előre megadott tizenöt téma közül a díszebéd a hídi vásár napján, a Hortobágyon témát sorsolták ki. A pincértanulók ehhez készítettek étel- és italsort, megterítettek, valamint menükártyát szerkesztettek.

Középen Mikóczi Zoltán regionális elnök. Szász Levente és Ferenczi Gergely pincértanuló versenyzők (Fotó: Németh Krisztina)

Közben a szakácsok és a cukrászok is megkezdték a munkát. Nekik az előre megadott alapanyaglistából öt óra alatt hatfogásos ételsort kellett elkészíteniük úgy, hogy a meleg előétel minden csapat számára egyben készült pisztráng volt, amit a pincérek az ételsor kiszolgálásához meghívott vendégek előtt filéztek, majd tálaltak. A második nap reggelén díszasztalt kellett megteríteniük, amelynek témája szabadon választott. A terítékkel a versenynapon a közönséget a pincérszakma szép, elegáns oldalával ismertették meg a csapatok, ez a díszterítés ugyanis nem volt a verseny része.

A szakácsok és cukrászok munkái is ekkor kerültek ki a csapatok bemutató asztalaira. Ezeket a munkafolyamatokat Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke is a helyszínen követte. A díszmunkákat a szakmai zsűrik értékelték, a bennük helyet foglaló szakemberek csapatonként mondták el véleményüket a készítményekről. Az utolsó feladatokat a pincérek a nagyközönség előtt végezték. Először egy-egy palack pezsgőt töltöttek ki hét pezsgőspohárba, majd koktélt kevertek. Régiónkból a Séf Szakképző Iskola csapata jutott az országos döntőbe. Ennek pincértanulóit, Szász Leventét és Ferenczi Gergelyt Somogyi Tivadar készítette fel.

A szakács- cukrász tanulók, Tóth Tamás, Zoller Dávid és Makai Melinda tanára Maurer István. Hajdúszoboszló és Miskolc csapata után harmadikak lettek.

A megmérettetésen részt vevő csapatok

Bocskai István Szakképző Iskola, Hajdúszoboszló; Séf Vendéglátóipari, Kereskedelmi, Idegenforgalmi Szakképző Iskola, Veszprém; Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola, Sopron; Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola, Kaposvár és hasonló nevű Kecskemét, Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola, Miskolc; Szinergia Üzleti Szakképző Iskola Taverna Tagintézménye, Budapest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!