Veszprém

2012.12.03. 18:19

Műsor nyitott szívvel

Veszprém - Azon dolgozunk, hogy a fogyatékkal élő embereknek is ugyanolyan esélyei legyenek a mindennapokban, mint a többi embernek. A Városi Művelődési Központban a fogyatékkal élők világnapjának kulturális rendezvényén hangzott el az a mondat.

Varga Domokos Péter

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének  (ÉFOÉSZ) alelnöke fogalmazott így köszöntőjében. Horváthné Somogyi Ildikó elmondta, idén 31 éves a 22 ezer tagot számláló ÉFOÉSZ. A fogyatékkal élő embereknek támaszra van szüksége ahhoz, hogy együtt tudjanak élni a többséggel. Biztosítani kell számukra az integráció lehetőségét. Itt a megyében támogató szolgálatot, nappali intézményt és védett munkahelyet is tartanak fenn, ahol 65 személy dolgozik.

Az ÉFOÉSZ megalakulása óta szorgalmazza, hogy a fogyatékkal élők saját vagy bérelt lakásban élhessenek. Ez a megyében Tapolcán valósulhatott meg először. A három fiatal önállóan él, szükség esetén igénybe veszik a szociális ellátó rendszer szolgáltatásait.

 



Csizmadia György, az Éltes Mátyás intézet lakója kezében tartja kedvenc festményét. Alkotásaival rendszeresen vesz részt különböző tárlatokon. Mellette Zeitler Gabriella, az intézmény dolgozója (Fotó: Varga Domokos Péter)



Veszprém önkormányzata nevében Némedi Lajos alpolgármester üdvözölte a rendezvényt. Elmondta, az ehhez hasonló rendezvényeken mindig azt tapasztalta, a részt vevők sokkal nagyobb szívvel adják elő műsorukat", mint egészséges társaik. A világnap számára megfelelő időpont a december 3-a, advent első vasárnapja után, mivel karácsony előtt még jobban áthat bennünket az önzetlen szeretet.






A kulturális bemutatón a fogyatékosok intézményei adták elő produkcióikat. Felléptek többek között a veszprémi Bárczi Gusztáv Általános Iskola tanulói, a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált intézményének gondozottjai, valamint az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány egy csoportja.  Meglepetés műsorszámként Galambos Ferenc bűvész is színpadra állt. Az előcsarnokban az Éltes Mátyás Fogyatékosok Nappali Intézménye és Gondozóháza lakóinak alkotásaiból rendeztek alkalmi tárlatot.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!