Várpalota

2017.03.27. 18:20

Gyertyagyújtás és szolidaritás

Várpalota- A székely szabadság napja alkalmából tartott szolidaritási gyertyagyújtást a közelmúltban a Trianon Múzeumban a Jobbik várpalotai szervezete.

Szabó Péter Dániel

A székely szabadság napját 2012 óta minden évben március 10-én tartják, a Marosvásárhelyen kivégzett vértanúk emléknapján. A Trianon Múzeum aulájában előbb Böjte Melinda, a Jobbik várpalotai ifjúsági tagozatának vezetője köszöntötte a résztvevőket, s beszélt az emléknap eredetéről, történetéről.

Galambos István, a párt önkormányzati képviselője kifejtette, a nap jelentése mára új értelmet is nyert, hiszen az alapvető, 21. századi kisebbségi szabadságjogok jelképe is az emléknap.

Galambos István (balra) szerint a kisebbségi szabadságjogok jelképe az emléknap Fotó: Szabó Péter Dániel

- A székelység nem kér többet, mint ami jár, hogy autonómiában élhessen az ősei földjén. Egy európai uniós, 21. századi kisebbségi politikát folytató országban ez nem lehetne kérdés, de Románia nem ilyen - szögezte le a politikus, aki elmondta, a mécsesgyújtás a szolidaritást volt hivatott kifejezni, hiszen a székely zászlót formázták a meggyújtott gyertyákkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!