Várpalota

2016.08.19. 07:55

Antik repülőmodellek bajnoksága

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Várpalotai Modellező és Technikai Sportegyesület által szervezett országos antik repülőmodell-bajnokságot, a Bányász-kupát.

Civil Tudósítónktól

A rangos eseményre közel 30 versenyző érkezett, összesen 45 saját kezűleg épített távirányítású modellel. A hagyományos vitorlázórepülőkön kívül versenyt hirdettek robbanómotoros, elektromotoros gépek számára is.

Az augusztus 13-án Bántapusztán jubiláló verseny különlegessége volt a Pásztor Gábor (modellező, modellezőüzlet-tulajdonos) és Török László (modellező, országos antikszakág-vezető) által készített egyedi kiállítás is, melyen Rubik Ernő által tervezett 1:4-es méretarányú modellek voltak láthatók. Sőt, az érdeklődők rendezvény szünetében két motorizált gép bemutatóját is megtekinthették a kiállítottak közül.

Az egész napos verseny értékelése egyébként a levegőben töltött percek alapján történik, aminek típusonként meghatározott maximuma eltérő. Akadt olyan modell, melyben meghatározott üzemanyag-mennyiséget lehetett felhasználni, és olyan is, ahol a villanymotort 45 mp után le kellett állítani. Egy dolog azonban minden gépben közös volt: egytől egyig 1950 előtt készült tervek alapján épültek. Esetenként akár még korabeli anyagok felhasználásával is. Szerencsére az időnként borúsra forduló időjárás sem akadályozta a versenyzőket, akadt olyan pilóta, akinek gépe közel 40 percet tudott levegőben tölteni a felszálló meleglevegő-áramlatok segítségével.

Természetesen a megfelelő díjazás sem maradhatott el, minden dobogós helyezett gravírozott serlegekkel távozott. Ezenkívül három vándorserleg is gazdára talált, melyekkel a palotai modellezők egykori klubtársaik (Balassa László, Szomor István, Szász István) emléke előtt tisztelegnek minden évben.

Eitner Tamás,
a VMTSE alelnöke

Címkék#olvasói

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!