Várpalota

2016.03.24. 18:21

Zászlóforgatók és rántott olívabogyó - Olasz hétvégét rendeznek április közepén a Thury-várban

Várpalota - Olasz testvér- és partnervárosokból érkező hagyományőrzők és kulturális csoportok mutatkoznak be április közepén a várpalotai olasz hétvégén, ahol a vendég települések gasztronómiai specialitásait is megkóstolhatják a látogatók.

Szabó Péter Dániel

Különleges, s nem mellesleg ingyenesen látogatható programot rendez április 15-én és 16-án a jelentős olasz kapcsolatokkal rendelkező várpalotai önkormányzat.

- Az elmúlt években egyre bővültek városunk olasz kapcsolatai, a városi rendezvényeinken rendszeres vendégekké váltak az olasz testvér- és partnervárosokból érkező csoportok. Ezért arra gondoltunk, hogy érdemes lenne egy kétnapos rendezvényen bemutatkozási lehetőséget kínálni olasz barátainknak, akikkel a sport, a kultúra és a hagyományőrzés terén egyaránt komoly múltra tekint vissza az együttműködésünk - mondta el lapunk kérdésére Talabér Márta.

Guido Battistella olasz zászlóforgató a Thury-vár előtt egy korábbi várpalotai rendezvényen (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Várpalota polgármesterétől megtudtuk, az ingyenesen látogatható program április 15-én 15 órakor egy olasz ételkóstolóval indul, ahol három település készíti el helyi specialitásait, amelyet bárki megkóstolhat majd a Thury-várban. Grottazzolina tönkölybúzás metélttel és rakott hússal, Sant’Elpidio a Mare polentával, míg Ortezzano rántott olívabogyóval és sült krémmel próbálja majd levenni lábáról a vendégeket.

A gasztronómiai kalandozást követően olasz hagyományőrzők felvonulásának tapsolhat a közönség, majd reneszánsz táncbemutató, illetve olasz zászlóforgatók produkciója színesíti a felhozatalt. A várban közben olasz történelmi és paraszti viseletekből nyílik kiállítás, majd talján néptáncosoké lesz a főszerep.

Április 16-án délelőtt konferenciát rendeznek Várpalotán az olasz–magyar turisztikai kapcsolatok fejlesztéséről, délután pedig ismét felvonulás, táncosok és zászlóforgatók bemutatója, valamint ételkóstoló várja az érdeklődőket. Érdekesség, hogy a helyi Funthomas Band kíséretével bemutatót tart a Borgo San Lorenzóból érkezett boogie-woogie iskola is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!