Utcazene

2011.07.13. 13:15

Barkácszene kütyükkel – Utca/Kép/Zaj Elektronikus színpad

Az Utcazene Fesztivál elektronikus zenei színpadán is ugyanolyan zenészek játszanak, mint a többi színpadon, csak éppen hegedű vagy gitár helyett sampler, szintetizátor, vokóder, és számtalan kütyü a hangszerük.

Németh Csaba Miklós

Az Utca/Kép/Zaj Elektronikus zenei színpadon is, akár a többi zenész-színpadnál, csak és kizárólag élőben és saját zenékkel lépnek fel a különböző meghívott producerek, zajzenészek, laptop live-actek. Itt nincsenek dj-k, mint ahogy az elektronikus zene sem egyenlő pusztán a diszkókban lejátszott számokkal – hangsúlyozza a program szervezője, Mesterházy Ákos.

Délután 17 órától szabad "zajongás" szerepel a programban, ahova várnak minden "hálószoba művészt" egy közös zenélésre. Bárki szabadon csatlakozhat az otthonról hozott munkákkal, hangszerekkel, és a tavalyi tapasztalatok alapján idén is számítani lehet arra, hogy többen is spontán becsatlakoznak a zenélésbe. Rengetegen vannak az országban, akik valamilyen szinten elektronikus zenével foglalkoznak, és távolról sem sorolhatók be a "diszkó-dj" kategóriába. Tavaly például közel 70-en jelentkeztek a Pécsi Tudományegyetem elektronikus zenei médiaművész szakára, amire az állam végül csak 4 főt támogatott, mutatott rá szervező.

Mesterházy elmesélte, a tavalyi fesztiválon is többször előfordult, hogy spontán odatévedtek "igazi" utcazenészek akusztikus hangszerekkel, amiket aztán bemikrofonozva "széttéptek" effektekkel, és csaptak közös koncerteket.  Hozzátette, a Harmónia Közhasznú Alapítvány rendezett Veszprémben egy elektronikus zenei szakkört, és a fiatal generációnak ez a délutáni zajongás nagyon jó felület a bemutatkozásra.

 

 

Este 20 órától kezdődnek a koncertek, amelyeken egyaránt lesz táncos, és "csendesülős" jellegű is. Mesterházy a fellépők közül kiemelte Marcelt (szerda, 23.00), aki azon kívül, hogy az ezredforduló legnagyobb magyar exportcikke volt, jelenleg a világhírű dj és zenész, az angol Nightmares on Wax karolta fel, és az ő kiadójánál jelennek ki Marcel kiadványai. 

Mesterházy még Iketára hívta fel a figyelmet (szerda, 20.00), aki várhatóan „az egész fesztiválon a legszebb ambient zenét” produkálja majd, a mindig maszkban fellépő " target="_blank">Radakot (péntek, 23.00), aki "hazánk talán egyetlen igazi (értsd nem diszkó, nem house, nem lakossági) elektró művésze", valamint Mallendealt említette még (csütörtök, 20.00), akinek a lemeze a Syrup labelnél jelenik meg, így a koncertje egyfajta hivatalos lemezbemutató is lesz.

Akik pedig nem vetik meg a modern fúziókat, azoknak Mesterházy a színpad egyetlen olyan zenekarát ajánlja, akik dobszerkót is kértek, ez pedig a világhírnév küszöbén álló (olyannyira, hogy valószínűleg jövőre már nem lesz elég rájuk a fesztivál költségvetése), holland-magyar koprodukció, a Kanagawa, akik a klasszikus gameboy felállást (azaz zenélés különböző videojátékok hardverjeinek a felhasználásával) két gitárral és dobbal egészítik ki (szombat 22.00).

 

 

Az Utca/Kép/Zaj színpadát sötétben is könnyű lesz becserkészni, hiszen messziről is látszik majd a napi témához kapcsolódó vizuális művészek fényfestése. Mindez idén 24 vetítővel lesz megoldva, és a pénteki Avimpulse koncertjén egy audio-vizuális katarzis várható, ahol szintetizátorral vezérlik majd a látványt, midizett fényhullámokkal megszórva.

Még több infó az Utcazene Fesztiválról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!