Utazó

2015.06.02. 09:46

Káli-medence, a magyar mediterráneum - Vulkánok, vizek, kövek, romok, őshonos állatok különös gyűjteménye

A mi mediterráneumunk. Sokan csak így hívják. Ide születők, ide költözők, ide vágyók. Tősgyökeresek, betelepülők és nyaralni vissza-visszatérők.

Tóth B. Zsuzsa

Mert aki egyszer eljön a Balaton-felvidék e részére, úgy érzi, vissza kell térnie. Aztán amikor újra itt találja magát, rájön, hogy minél többet lát belőle, annál kevésbé ismeri. Mert annyi mindent meg kell nézni, át kell élni, ki kell próbálni. Nem beszélve arról, hogy az év minden szakában gyönyörködteti az erre járót a kialudt vulkánok, vizek, romok, őshonos állatok eme igazán különös gyűjteménye.

Nem véletlenül telepedett le annyi művész és oly sok külföldi a falvakba, hegyoldalakra a nyolcvanas években. Itt fél órán belül a Balatonon, az egyik kialudt vulkán tetején, a romantikus Tavas-barlangban vagy egy forgalmas termelői piacon találhatjuk magunkat, bárhonnan is indulunk útnak. A látnivalók és a geológiai értékek száma igazán végtelen ebben a valóságos kincsesládában.

A szőlőhegyeket hangulatos kis falvak váltják fel nádtetős, fehérre meszelt falú házakkal, kőkerítésekkel. Szinte minden falu határában van egy-egy középkori templomrom. A velétei palota, a sóstói pusztapalota, az ecséri vagy a salföldi templomrom sokat mesélhetne a múltról.

A Hegyestű ötmillió éves vulkánja a Káli-medence kapuja. Kőtára a Dunántúl jellemző kőzeteit mutatja be. (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Akárcsak az egykori iparosok boltjai, a borospincék, templomok, kőkerítések. A hegyoldalakon megbúvó pincékben szívesen látnak a gazdák minden betérőt, e vidék híres a vendégszeretetéről. A tájra jellemző hagyományaival az építészet pedig ugyancsak megér itt egy alapos körültekintést. A házak gyakran ma is kőből épülnek, de valójában itt minden kőből van. Kerítés, út, itató, Nem ritka a nádtető, és a gyönyörűen díszített homlokzatok mellett se menjünk el. A népi építészet a Káli-medencében újra virágzik. Különösen tetten érhetők ennek bizonyítékai Salföldön. A nemzeti park pedig a természeti értékeket vigyázza. Az ötmillió évvel ezelőtt kialudt vulkánban kőtárával a Hegyestűt és ősi magyar állataival a Salföldi természetvédelmi majort kínálja programként. Salföldön egy kisebb, ősborókás kőtengert szintén találunk. Más arcát mutatja ez, mint pár faluval odébb a lovaspólópályával szomszédos ingóköves szentbékkállai, vagy a kissé távolabbi kővágóörsi. De a különleges homokkövek szinte szabályosan gömbölyű mélyedéseiben itt ugyancsak van víz a legnagyobb szárazságban is. Senki sem érti, hogyan.

A Kornyi-tónál őrt álló Jancsó-film-illusztrációk ma már a táj részei (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Kapaszkodjunk fel valamelyik kialudt vulkán tetejére. A Csobáncon Gyulaffy várának romjait találjuk, a Szent György-hegy jégbarlangot rejt, és ott tornyosodnak a legszebb bazaltorgonák. Mint egymásra rakott óriáspalacsinták százai. A Fekete-hegy teteje apró tavakat rejt a kilátó mellett. Lent a Kornyi-tó vízimadarak százainak élőhelye. A Jancsó-filmek egykori illusztrációi, a szürrealista betonemberek pedig ma is őrt állnak a tóparton az ürgelyukak és a szamócatövek között. Látványukhoz hozzászokott már mindenki.

Talán a medencének ezen a részén a leginkább tetten érhető a vadrécék, ludak, gyurgyalagok, kanalas gémek, kócsagok és kányák, héják ragaszkodása. De összefuthatunk az utak mentén őzekkel, hatalmas vaddisznóval, nyulakkal is. A hegyoldalakon zöld gyíkokat fényképezhetünk, vagy az avarban tekergő siklókat. A falvak mindegyikében lakik egy-egy gólyacsalád.

A Káli-medence természeti értékei közé tartoznak a kőtengerek (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Védett növények, sok más mellett nőszirom, tárnics és az orchideák szerényebbjei, a kosborok nyílnak erre felé. A Sásdi-réten pedig hazánk legnagyobb liszteskankalin-populációját óvják a nemzeti park őrei.

Mindezekről többet is megtudhatunk, ha a Kéktúra vonalát bejárjuk, vagy a kékkúti forrástól induló Theodóra tanösvény és kistestvére, a Theodóra Kékkő Tanösvény jeleit követjük. A kettőt az Idő ösvénye köti össze, bemutatva a földtörténet különböző szakaszait. Minden lépésünkkel kétmillió évet haladhatunk előre az időben. A kellemes kirándulás előtt a Theodóra tanösvény kiinduló- és végpontjánál megtölthetjük kulacsunkat is. Sőt, ha már itt vagyunk, a helyi, XVIII. századi, füstöskonyhás tájházat még keressük fel, hogy az itt élők egykori mindennapjainak egy szeletét is megismerhessük.

Aztán raktározzuk el az élményeket, gyönyörködjünk a rengeteg fényképfelvételben és győzzük meg az otthon maradottakat arról, hogy egy kis mediterrán életérzésért valójában kell feltétlenül Toszkánáig utazni.

 

A Káli-medence kínálata

A Káli-medence ma már elkényezteti vendégeit. Az egyszerűbb falusi szállásoktól, út menti falatozóktól a fürdőmedencés, provanszi stílusú apartmanházakig, igényes éttermekig válogathatunk a gazdag kínálatban. Akárcsak a vidék remek boraiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!