Utazó

2016.04.12. 09:55

Befejeződött a párizsi Les Halles kulturális és bevásárlóközpont felújítása

Párizs - Több mint öt évig tartó teljes körű átalakítás után újra megnyílt Párizs belvárosában a Les Halles kulturális és bevásárlóközpont, amelynek új ékessége a Canopée nevű, lombkoronát formázó légies üvegtető.

A Franciaország második legnagyobb bevásárlóközpontjában végzett építési munkálatok mintegy egymilliárd euróba (310 milliárd forint) kerültek, ennek negyedét a Canopée kialakítására fordították. A Patrick Berger és Jacques Anziutti építész által tervezett Canopée a közeli Vogézek terének méretével egyezik meg. A 18 ezer üvegdarabból álló tetőszerkezet egy, a parkra néző, nyugati oldalán teljesen nyitott, kör alakú, 96 méter széles épületre borul rá. Az épület két oldalán 6 ezer négyzetméteren kulturális intézmények kaptak helyet. Az északi La Place a hip hop-kultúra központjaként nyílik meg egy hangstúdióval és egy kétszáz férőhelyes auditóriummal. Az Amatőr Művészeti Gyakorlatok Házában az amatőr zenei, tánc- vagy színházi csoportok számára biztosítanak próbatermeket és stúdiókat. A déli szárnyban 2600 négyzetméteren a Mozart Konzervatóriumban 27 zeneterem, három táncterem és egy színházi próbaterem található.

A Canopée kapcsolja a kulturális központhoz a Forum des Halles bevásárlóközpontot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!