Utazó

2017.09.05. 14:10

Barlangvár a Mátrában - Ha Egerben járunk, érdemes felkeresni Sirokot is

SIROK A vár már maga megéri a látogatást, de kiállításokkal és programokkal is várnak minden látogatót.

Tóth B. Zsuzsa

A siroki hazánk egyetlen barlangvára. A 296 méter magas hegyen álló várban a török időkben vájt titokzatos barlangok ma is érintetlenek és minden várlátogató számára nyitottak. A fellegvár alatti bonyolult, ma is járható kazamatarendszer a törökök elleni harcokban, majd a kuruc háborúkban játszott szerepet. Különösen a gyerekek kedvelik ma már a sötét járatokat, amelyekben elkel a telefon vagy a kulcstartó lámpája, de óvatosan haladva azok nélkül is hamar átjuthatunk a riolittufa üregeken.

A siroki vár hazánk egyetlen barlangvára
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A várhoz sétaút vezet, ajánlott a kényelmes cipő, nem beszélve a várudvar talajának egyenetlenségeiről. A várat öt évvel ezelőtt újították fel, ma interaktív bemutatóterem, múzeum, mozi, kiállítási installáció várja a kíváncsi látogatókat. Rendbe tették a kaput, elkészült az alsó vár és a felvezető sziklafolyosó rekonstrukciója, kilátóteraszokat alakítottak ki, fedett és zárt kerteket építettek, hogy a lehető legélethűbben mutassák be a középkori vár-életet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!