Utazó

2011.12.21. 07:12

Ízelítő Skandináviából

A skandináv országok, bár gazdaságilag és kulturálisan is ezer szállal kötődnek az öreg kontinenshez, mégiscsak egy sajátos világot képeznek Európán belül. És nem csupán az időjárás miatt, ami bizony még júliusi kirándulásunk alkalmával is megmutatta északi, zord arcát. A dán és a svéd városok is ezernyi szép látnivalót tartogatnak az oda látogató vendégek számára, így felfedezésük izgalmas és üdítő kaland.

Lakatos Roland

Dániát már a fekvése és a földrajzi adottságai is különlegessé teszik: területének nagy részét a Németországhoz kapcsolódó Jylland-félsziget teszi ki, de sűrűbben lakott része mégis a félszigettől keletre (a Balti-tenger és az Északi-tenger között) elterülő, több mint 400 kisebb-nagyobb szigetből álló országrész. Ezeket a szigeteket hosszú hidak kötik össze, Európából a rövidebb út miatt a legtöbben mégis hajón vagy kompon közelítik meg a szigetvilágot. Domborzatára a jég munkája által kialakított fjordok és lapos részek (amelyek alig-alig emelkednek 50 méternél többel a tengerszint fölé) váltakozása jellemző.

Kezdjük mindjárt a legnagyobb várossal, az ország fővárosával! A kedvező fekvésének (Balti-tenger kapuja) köszönhetően ma is dinamikusan fejlődő Koppenhága nagyvárosi méretéhez (másfél millió lakos) képest meglepően tiszta és élhető hely. A levegő friss, viszonylag kevés autó közlekedik a belvárosban. A kerékpáros és gyalogos utak nagyszerűen ki vannak építve, sokan használják is őket. Összességében nyugodt, békés, biztonságos hangulatot áraszt az egész város, amihez ha hozzávesszük a rengeteg érdekes látnivalót, akkor már meg is érthetjük a dán főváros vonzerejét.

A tájékozódás meglehetősen könnyű, a belváros közepén található ugyanis Stroget, a híres sétálóutca, és ahhoz képest már viszonylag egyszerű megtalálni bármit. Stroget amúgy a legelső sétálóutca volt a világon, és ma is a leghosszabbak közé tartozik a mintegy másfél kilométeres hosszával. Az előkelő üzletek mellett művészek, mutatványosok, na és csodaszép terek, templomok és hangulatos éttermek teszik változatossá az utcát. Stroget nyugaton a Városháza téren végződik (egy hatalmas Andersen-szoborral), ami mellett közvetlenül Tivoli, azaz a világ egyik leghíresebb vidámparkja fekszik. A Tivoli több is, mint egy vidámpark: egy mesebeli kisváros, tele csodás díszletekkel, kertekkel, na és persze lélegzetelállító hullámvasúttal és mindennel, ami egy vidámparkhoz hozzátartozik. Olyan hatalmas területen fekszik, hogy 2-3 óra alatt is alig győztük bejárni és megcsodálni minden részletét.

Stroget keleti végéből viszont a tengerpartra juthatunk, ahol egy hatalmas, vizesárokkal körbevett erődítmény, a Kastellet található. Ezt megkerülve érünk a tengerpartra, és pillanthatjuk meg a város, sőt egész Dánia szimbólumát, a Kis Hableány szobrát. Innen pár perces sétával, egy gyönyörű kerten át juthatunk Amalienborg palotájába, ami a királyi család rezidenciája. A palota tulajdonképpen egy nagy tér négy oldalán található épület, amelyek egyikében lakik maga a királyi család. A felvont nemzeti lobogó pedig jelzi, hogy jelenleg is itthon van az uralkodó.

Mivel éppen hat óra volt, megcsodálhattuk az őrségváltást is, hiszen természetesen a nemzeti őrgárda vigyáz a királynő nyugalmára és biztonságára.

A sétálóutcától északra hatalmas és csodálatosan felépített parkok terülnek el, amelyek napos időben mutatják meg igazán bájos arcukat, és amelyeket nagyon szeretnek a helyiek és a turisták is. És végül a déli oldal sem szűkölködik látnivalóban: Christiansborg, a régi palota (ma a Parlament épülete), a futurisztikus külsejű királyi könyvtár (Fekete Gyémánt) és az Opera épületében, valamint a Velence hangulatát idéző Nyhavn kikötőjében gyönyörködhetünk erre járva.

Még délebbre pedig egy igazi különlegesség látható: Christiania, ami mintha egy másik ország lenne. Történt mintegy negyven éve a diáklázadások idején, hogy a holland és dán hippik elfoglaltak egy komplett városrészt (egy régi katonai telepet) és kikiáltották a szabad államukat. Inkább csak egy jó poén, mint komoly államalapítási szándék volt az egész, mindenesetre a mai napig fennmaradt, és mára már megbékélt a városvezetés a balhék és drogkereskedelem állandó gócpontjául szolgáló hippinegyeddel. Olyan érzés itt sétálni, mintha egy apokalipszis utáni filmet néznénk, olyan elhanyagolt minden. Fényképezni itt nem lehet, de örömmel látják a bámészkodó turistákat. A negyed kapujának elhagyásakor "Now you are entering the EU" felirat figyelmeztet a "határátlépésre".

Kirándulásunk alkalmával lehetőségünk volt bepillantani több dán város életébe is. Elsőként Helsingort fedeztük fel, amelynek kiemelkedő látványossága Kronborg kastélya, azaz Hamlet egykori dán király otthona. Több vizesárkon keresztül tudják csak megközelíteni a látogatók, a maradék oldalról pedig maga a tenger védi. A várból tisztán láthatók a csupán három kilométerre található svéd partok, és ott Helsingborg városának nagyobb épületei. Következő állomásunk Roskilde, ami egy fjord partján fekszik, és korábban sokáig az ország fővárosa volt. Két látványosságot fedeztünk fel: a hatalmas dómot és a kikötőben található viking hajózási kiállítást. Az ország harmadik legnagyobb városában, Odense-ben pedig a nagy dán mesemondó, Andersen gyermekkori házát sikerült megtekinteni, amit mind a mai napig változatlanul őriztek meg az utókor számára.

A legalaposabban szálláshelyünk, Fredensborg békés kisvárosát sikerült megismernünk. Nevezetessége a kastély (a dán királyi pár nyári rezidenciája) és a hozzá tartozó hatalmas parkerdő, tele gyönyörűen ápolt virágoskertekkel, szobrokkal, tavacskákkal. A település másik végén található egy különleges kialakítású városrész, amely arról nevezetes, hogy az a dán építész (Jorn Utzon) tervezte, akinek leghíresebb alkotása a sydneyi Operaház.

A változó, nyáron is kiszámíthatatlan időjárása, valamint magas árszínvonala miatt Dánia nem az olcsó nyaralást és napozást keresők első számú célpontja. Aki viszont még európai mércével nézve is kiemelkedően kulturált, tiszta és látnivalókban bővelkedő városokat szeretne felfedezni, egészen biztosan nem fog csalódni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!