Tudomány

2015.09.10. 14:59

Tű nélkül mérnek vércukrot

Világszerte kutatások folynak, hogy olyan eszközt fejlesszenek, amellyel tűszúrás nélkül megállapítható a vércukorszint.

Marton Attila

A cukorbetegeknek naponta akár többször is meg kell szúrni az ujjhegyüket, hogy megmérjék a vércukorszintjüket. Több országban is kutatásokat végeznek a szakemberek, hogy a jelenlegihez képest fájdalommentessé és egyszerűbbé válhasson a vércukorszint mérése, azonban a mindenki számára elérhető eszközökre még valószínűleg éveket kell várni, mondta Vándorfi Győző diabetológus. Az egyik fejlesztés eredményeként például egy bőr alá ültethető szenzor méri a vércukorszintet, ezt az eszközt itthon is forgalmazzák. A brit Leeds-i Egyetemen olyan készüléket fejlesztenek, amelynél a páciensnek csak a kezét kell rátennie a szenzorra, és fél perc múlva kiírja az adatokat a gép, máshol pedig egy speciális kontaktlencsén dolgoznak, amely könnyből méri a vércukorszintet. A szakember kiemelte, a készülékek többségét egyelőre csak klinikailag tesztelik, a forgalmazásig hosszú engedélyeztetési eljárásokra is szükség lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!