Tihany

2016.07.25. 16:45

Európa sugárzó derűje

Tihany - Reneszánsz hangulatú kis udvarból nyílik Tihanyban a cukrászda olyan balatoni panorámával, amit szívesen magáénak vallana bármelyik földközi-tengeri üdülőhely.

Őrsi Ágnes

Itt kaptak helyet Kulcsár Ágnes festőművész képei, amelyek valószínűleg nagyon otthon érzékibben a miliőben magukat.

A méltatók és a kiállító: Kilián László író, Kulcsár Ágens festőművész és Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság perjele Fotó: Módos Csaba

Kilián László író nyitotta meg a tárlatot. Mondandójából megint kiderült; minden mindennel összefügg. Így történhetett, hogy ő, aki a Rege megnyitásának napján született, most a reprezentatív hely jubileumán köszönthet egy olyan művészt, akinek tevékenysége, érzékenysége, kecsessége, érzelemgazdasága teljes összhangban van a hellyel, a hatás pedig olyan erős, hogy aki csak egy süteményre, beszélgetésre tér is be ide, azonnal a kiállítás látogatójává válik. Ahogy Kilián László fogalmazott: - E festmények az európai ember legderűsebb, legharmonikusabb korait idézik, Kulcsár Ágnes azt mutatja meg, hogyan érdemes otthon lenni a világban. Aki belép a cukrászdába, első pillantásra úgy érzi, a képek egységes hangulatot sugároznak, ez ugye maga a művészi stílus. Ha közelebb lép egy-egy képhez, látja, hogy mindegyik más; bennük van a táj, a napsütés, az évszakok, a huncut kacsintás, a felszabadult nevetés, az ének. Honnan olyan ismerős ez a tiszta derű? Megkaptuk a választ is; például a gyermekkorunkból, amikor az olvasókönyvet, a versesköteteket Reich Károly illusztrációi díszítették, igaz, más élményvilágokat kísérve.

Korzenszky Richárd perjel, a tulajdonos bencés rend képviseletében ajánlotta a kiállítást a látogatók figyelmébe. Javasolta, hogy szubjektíven közelítsenek a képekhez, hagyják, hogy megszólítsák őket, hiszen párbeszédben kell lenni ezzel a sokszínű világgal, amiben, hogy élni tudjunk, a művészet varázsa segít bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!