Tihany

2012.12.19. 18:02

Kamerákkal a besurranók ellen

Herend - A helyi közbiztonság kérdése volt az önkormányzat hagyományos év végi közmeghallgatásának a központi témája a múlt héten.

Győrffy Árpád

Ahogy már korábban írtuk és Vajai László polgármester beszámolójában is elmondta, az utóbbi időben megszaporodtak a besurranásos lopások a városban. A téma miatt nemcsak a helyi lakosok közül jöttek el sokan, nagy létszámú küldöttséggel képviseltette magát a rendőrség is.

A hozzászólók többsége a helyzet ismertetése mellett ötleteket is adott a probléma kezelésére. Az azonban hamar kiderült, hogy nem igen bízhatnak a tökéletes megoldásban. Például az önkormányzat által üzemanyag költséggel is támogatott polgárőrség működése nagyon hasznos, de az esti, éjszakai járőrözés nem lehet igazán hatásos a napközben "dolgozó" bűnözőkkel szemben. Sokak szerint igazán üdvözítő a település teljes bekamerázása lehetne. Erre egy helyi vállalkozó nyomban ajánlatot is tett - mint szavaiból kiderült, mindenkinél jutányosabb áron. Hamar kiderült azonban, hogy a kamerák a lopások megakadályozására csak akkor lennének igazán hatékonyak, ha a monitorokat állandóan valaki figyelné. Ennek azonban jogi és anyagi akadályai is vannak. Abban azért egyetértettek, hogy a bűnözők elriasztásában és az esetleges bűncselekmények későbbi felderítésében sokat segíthetnek az ilyen eszközök. Ezért a testület a közmeghallgatást folytatásaként tartott ülésen döntött is arról, hogy megvizsgálja a kamerarendszer fokozatos kiépítésének anyagi, technikai is jogi lehetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!