Tapolca

2014.09.16. 19:05

Oszterné vállalja a kihívást

Oszter Sándor felesége, Failoni Donatella polgármesterként pezsdítené fel a falu életét.

Heffler Péter

Az önkormányzati választásokon a balatonrendesi polgármesteri pozíció megszerzéséért Failoni Donatella, Oszter Sándor felesége is indul majd. A Balatonrendes Helyi Választási Bizottság határozatában az október 12-i választásra független jelöltként nyilvántartásba került a zongoraművésznő neve is. Nem a turizmust lendítené fel – mert akkor oda lenne a település igazi varázsa –, de pezsgő kulturális életet teremtene. Failoni Donatella polgármesteri ambícióit örömmel vették a településen, és sokak támogatását élvezi.

Failoni Donatella ugyan nem tősgyökeres balatonrendesi, de büszkén vallja magát annak, ugyanis 1990 óta van háza a településen. Ahogy ő fogalmaz, számára a „béke szigete” Balatonrendes. Nem csoda, ha szívügyének tekinti a falu sorsát, és gondozná annak jövőjét még polgármesterként is. Anélkül, hogy kritizálná a jelenlegi vezetést, a zongoraművésznőnek határozott elképzelése van, hogy mit lehetne másképp csinálni.

(Fotó: Penovác Károly)

– Nagyon sok barátom, jó ismerősöm van a faluban, így mondhatom, hogy nagy rálátásom van a problémákra – kezdi Failoni Donatella. – Távol álljon tőlem, hogy a turizmust akarjam fellendíteni, mert akkor oda lenne a település igazi varázsa. Azonban szeretném felpezsdíteni az életet, pályázatok nyomán lehetőséget biztosítani az állóvíz felkavarására. Elsősorban művészettel megtölteni az eddig kihasználatlan kultúrházat – utalt a művésznő arra, hogy ismeretségei révén neves előadókat csábítana alkalomadtán Balatonrendesre.

– Szerintem nagy probléma, hogy a falun ugyan átmegy a kerékpárút, de ez csak kijelölt bicikliút. Továbbá terveim között szerepelne a falut átszelő 71-es főút „szabályozása”. Sok autós észre sem veszi, hogy lakott területre érkezett, és nagy sebességgel hajt át a településen, ami borzasztó balesetveszélyes. Szerintem lassítószigetek építésével könnyen megoldható lenne a probléma – árult el részleteket a programjából.

A Balatonrendesen kialakult szoros baráti kör támogatásában bízva és a falu valós igényeinek ismeretében pozitívan beszélt az esélyeiről.

– A lakosság nagy részét zavarja, hogy évek óta nem történt lényegi változás a településen, ezért sokan változtatnának ezen az állóvízen. Szerintem reális cél lehet, hogy én változtathassak – mondta még az esélyekről Failoni Donatella.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!