Szentgál

2017.04.21. 13:29

Szentgáli óvodások a könyvtárban

A mesén keresztül kiderül, hogy van-e könyv otthon. Amelyik kisgyereknek olvasnak a szülei, az az óvodában is türelmesen, nyugodtan végighallgatja, amikor mesélünk. Akit csak a TV elé ültetnek, annak nincs így türelme – mondta Tamás Attiláné óvónő

Molnár Sándor

Évente egy alkalommal a Fenyves Óvodába járó apróságok felkeresik a könyvtárat. Ilyenkor megtanulják azt, hogy hogyan bánjanak a könyvekkel és hogy miért fontos a könyvtár. Megismerkednek a könyv kínálattal és a kölcsönzési lehetőségekkel.

A könyvtárlátogatás során a gyerekek tájékoztatást kaptak arról is, hogy a papír megjelenése előtt, hogyan készült régen, bárány vagy kecskebőrből a könyv és hogy milyen nehéz volt abban az időben előállítani és tárolni az olvasnivalót.  A kicsik érdeklődéssel hallgatták a történetet.

–  Próbáljuk elmagyarázni, hogy miért is kell vigyázniuk a könyvre otthon és az óvodában. Sajnos úgy vettük észre, hogy egyre kevesebb könyvet vásárolnak, annyira fejlett már a technológia, és az internet. Nálunk az óvodában mind a négy csoportban sok könyv van – mondta el Tamás Attiláné a Katica csoport óvónénije.

Szólt arról is, hogy a gyerekek az állatos kiadványokat szeretik nagyon. Ezek, vagy a természettel kapcsolatos dolgok állnak még közel hozzájuk.

– Az a célunk, hogy a hagyományos könyveket is népszerűsítsük, ne csak az elektronikus formában lévő irodalmat. A gyerekek szeretnek idejönni, nagyon fogékonyak és érdeklődők – mondta el Somlai Veronika könyvtáros.

A mai találkozás a bagolyhoz, a bölcsesség, a tudás szimbólumához kapcsolódott. Mivel gyakori szereplője a meséknek, így tudták a gyerekekhez közelebb hozni és rajta keresztül bemutatni a könyvtárat.

Egy helyi fafaragó, Ulrich Attila által készített bagoly is segítette a felnőttek munkáját. Természetesen meseolvasásra is sor került. Hupp-ról a félős gyöngybagolyról hangzott el egy kedves történet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!