Sümegprága

2016.08.05. 08:23

Összetartó gyerekek, társadalmi munkát vállaló felnőttek

Izgalmas vakációjuk van a sümegprágai gyerekeknek. Éjszakai kalandtúrát, gyereknapot rendez számukra az önkormányzat.

Tisler Anna

Hujber Csaba, első ciklusát töltő polgármester, aki maga is a fiatalabb korosztályhoz tartozik, minden rendezvényen hangsúlyozza, szeretné, ha olyan közösségi élet zajlana a községben, amilyent annak idején az ő korosztálya élvezhetett.

- Különböző foglakozásokat tartunk a művelődési házban illetve könyvtárban, melyet Hujberné Mekler Julianna könyvtárosunk szervez és vezet. Rajzpályázatokon indulunk, rajzszakkört, modern tánccsoportot szervezünk - mondta a polgármester. - A gyerekektől azt várjuk, hogy részt vegyenek a programokon, szerepeljenek. Július végén tartottuk a nagymamák napját. A gyerekek versekkel kedveskedtek a mamáknak. Rendezvényeinkre olyan együtteseket iparkodunk hívni, akik élő és igényes zenét játszanak. Ezzel is kedvet szeretnénk csinálni a zenetanuláshoz. Tervezzük, a jövőben a zenetanulás biztosítását, hogy itt, a településen az alapokat elsajátíthassák. Hisz ha valaki jól játszik egy hangszeren, az már egy szakmával ér fel. Ki tudja, a fiatal mikor veszi hasznát a tudásának. De ha csak szabad idejében zenél a saját örömére, az is jó dolog.

 

A faluba vezető út



Csulics Regina és ikertestvére, Johanna Sümegre jár iskolába és zeneoktatásra. Mindketten zongora tanszakosok. Otthon is van zongorájuk, így hétvégén is tudnak gyakorolni. Tanévben utazniuk kell, amelyik nap zeneiskolába is mennek, fél hatkor érnek haza. Regina elmondta, szeretnek Sümegprágán élni. Nyáron gyakran játszanak parti rendőrséget. A fogócskának adták ezt a nevet. Egymást kergetik árkon-bokron át, akit először kapnak el, az lesz a fogó. Nem számolnák, kit hányszor kaptak el, a játék a lényeg. Regina részt vett az ukki központtal működő gyermekjóléti szolgálat napközis táborában is. A gyerekek 11 településről jelentkezhettek. A közös programokon barátságok is születtek. Jártak a veszprémi állatkertben, majd a sztupánál. Azt sajnálják, hogy a balatoni fürdőzést elmosta az eső.

 

Cser Kata Lili, Szántó Noémi, Szántó Virág, Csulics Regina jól érzi magát a településen



Cser Kata Lili Zalaszántón tanul, ötödikes lesz. A kislány szeret rajzolni, részt vett két pályázaton is, az egyikben a község templomát kellett lerajzolniuk, a másik témája a közbiztonság volt. A szakkört egy helyi amartőr festő, Major Katalin tartja. Kata részt vesz minden programon, most auguaztus 12-ét várja, akkor tartják ugyanis a gyermeknapot. Előtte ő is részt vesz az éjszakai kalandtúrán.

Hujber Csaba elmondta, a túra a liget parkból indul sötétedéskor, majd hajnali egyig, fél kettőig is eltarthat. A gyerekek szülővel jönnek. A felnőttek éppúgy élvezik a négy-öt kilométeres túrát, mint a gyerekek. Egyik évben denevéreket, pókokat vágtak ki papírból, felkötötték a fára, majd mikor a csapatok odaértek, bekapcsolták a piros fényeket, a hangokat. Félelmetes volt. A csapatok induláskor az irányt kapják meg, majd menet közben az állomásokon játékos feladatokban tudják meg, merre kell tovább indulniuk. A hetedikes Szántó Virág és a negyedikes Szántó Noémi táncolni szeret. Mindketten tagjai a helyi modern tánccsoportnak, amelyet Apáti Beáta vezet. A gyerekek egy country darabbal kezdték a közös munkát, azóta modern zenére tanulnak koreográfiákat. Minden szombaton gyakorolnak a nyári szünidőben is. Legutóbbi fellépésük a helyi falunap volt, de hívják őket máshova is.

A gyerekektől megtudtuk, használják a közösségi oldalakat is, főként este beszélnek azon, amikor már mindenkinek otthon kell lennie, napközben inkább találkoznak, együtt játszanak.

 

A millenium emlékére



A felnőtt lakosság is összetartó, ha kell, társadalmi munkát is vállalnak. A művelődési ház teljes felújítása folyamatban van. Kis Ferenc önkormányzati képviselő, Dormán Zsolt, Horváth Tibor és Tóth Gábor helyi lakos segít társadalmi munkában. A beruházást saját erőből végzik, fontos, hogy minél kevesebbe kerüljön. A település pályázott az óvoda épületének a külső felújítására, fűtéskorszerűsítésre, napelemek felszerelésére. Most várják az eredményt. Szeretnének létrehozni a helyi értéktárat is, a község sok értéket őriz. Büszkék a fazekas hagyományaikra, a több, mint két évtizede megrendezett fazekas találkozóra.

A település szobraira, keresztekre, hősi halott emlékműre, az öreg szelídgesztenyésre, a kosárfonásra, a Szent család járásra, kukoricafosztásra, a kalászságra, a helyi mesterek munkáira.

Ipari értékeik is vannak, az egykori bányászok még őrzik a munkaeszközeiket. A templom építését 1753-ban fejezte be Padányi Bíró Márton püspök.  A római katolikus templom védőszentje Szent István király.

Szent Istvánnak szobrot is állítottak a község lakói.

 

Major Katalin a sümegprágai szőlőhegyről festett képével



Major Katalin festő 18 éve költözött a településre. Több kiállítása is volt helyben és a megye több városában. Festményeinek gyakori témái a helyi szép tájak, épületek. Több képén szerepel a szőlőhegy, a templom, valamely utcarészlet. Amikor felkérték, hogy vezessen rajz szakkört a gyerekeknek, örömmel vállalta. Célja, hogy megszerettesse az alkotást, a művészetet. Az ugyanis nemcsak műveltségben, hanem lelkileg is sokat ad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!