Sümeg

2016.08.29. 07:04

Veszprém megye kultúrkincseivel ismerkedtek

Szakmai kirándulás keretében Veszprém megye kulturális és természeti értékekben gazdag helyszíneit látogatta meg a Sümegen tanácskozó Dunántúli megyék Természetbarát Szövetségeinek vezetőiből összeállt közel harmincfős delegációja.

Jákói Bernadett

A résztvevő csoport házigazdája a Veszprém megyei Természetbarát Szövetség elnöksége, akik vendéglátóként kalauzolták el a szakmai kirándulás résztvevőit Veszprém megye olyan településeire, tájegységére, ami a frekventált, közismert kirándulóhelyeken kívül esnek, ami még nem igazán népszerűsített a bakancsos természetjárók körében sem. Így a csoport megismerkedett a Halimbán működő néhai dr. Szalai Miklós esperes által létesített Halimbáriummal, ahol a gyógynövénykert klasszikus növénykultúrájáról, a hasznosítási, felhasználási módszerek megismertetéséről kaphattak hasznos információt. Ezt követően a VERGA Zrt. által működtetett Kab-hegyi Hubertus Erdei Iskola szolgáltatásának lehetőségeit járták körbe, bepillantva a tanév során iskolásoktól nyüzsgő létesítményt, ami nyáron turistaszállóként fogadhatja az ideérkező vendégeket.

A Dunántúli megyék Természetbarát Szövetségeinek vezetői tanácskoztak a sümegi Öreghegyi Turistaházban (fotó: Jákói Bernadett)

Az egykori, a vörös iszap sújtotta települések tragikus helyszíneire is ellátogatva szembesültek mindazokkal a városkép átalakításokkal, ami a településeket elárasztó iszapfolyam okozott. Az idei 5 éve történt szomorú esemény emlékhelyeit megtekintve emlékeztek a polgári áldozatokra is. Veszprém megye nyugati részében meghúzódó, ma alig párszáz  főt számláló Iszkáz település legismertebb polgárának, Nagy László költő szülőházának megtekintése fontos állomásként szolgált. Jelenleg az Emlékház számos honismereti, turisztikai programokat is kínálhat az ideérkezőknek, vagy éppen az itt áthaladó turistáknak. A kirándulás fénypontja az a sümegi  esti program volt, ahol hamisítatlan középkori lovagi torna és a bemutató mellett gyertyafényes cigányzenés  középkori vacsorával várták a közönséget.

– Az évente mindig más dunántúli megye által szervezett találkozó azért is fontos számunkra, mert ekkor van alkalmunk összegezni az éves munkánk által gyűjtött tapasztalatokat, találkozni egymással, és a Magyar Természetjáró Szövetség elnökségi munkatársaival. Egy kicsit szűkebb körben, mint az eddig megszokott. Így az ő munkájukat is segítjük ahhoz, hogy megosztjuk tapasztalatainkat a már sok éve egy nagy közösséggé formálódott szakmai társaság körében. A közös munkamegbeszélés még előbbre vezetett bennünket, a szakmai kirándulás pedig felértékelte bennünk Veszprém megyéről alkotott ismereteinket. –mondta el Tóth Klára a Baranya megyei Természetbarát Szövetség elnöke, aki Pécsről érkezett a tanácskozásra.

A háromnapos szakmai tanácskozás kirándulóprogramja lehetőséget teremtett a dunántúli megyék vezetőinek hagyományos közös találkozására, együttműködő, közösségalakító természetbarát értékrendszer megerősítésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!