Sümeg

2015.10.17. 11:49

Szörfözés a zene hullámhosszán

Sümeg - Gryllus Dániel, Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, zenész, és Lackfi János, József Attila-díjas költő, író, műfordító, tanár adott műsort a Kisfaludy művelődési központban pénteken.

Tisler Anna

A művészeket és az érdeklődőket Sümegi Kata, az intézmény munkatársa köszöntötte, aki elmondta, a dalok, dallamok urai érkeztek a városba.
Az előadásra diákcsoportok is érkeztek. Mindenki élvezte, amikor Lackfi János a Csigabiga gyere ki című gyerekdal vicces változatait adta elő.

Gryllus Dániel és Lackfi János nagy sikerű műsort adott

- A versnek, dalnak nem az az élete, hogy évente párszor, ünnepeken előadják, hanem éljen, írják át, ismerjék, szeressék - mondta. - A dalt Karády Katalin és a Hungária stílusában is átírtuk.

A Csigabiga twist hallatára mindenki nevetett.

Lackfi János a zsoltárok stílusában írt verseiben kérte a sorsot, hogy a kultúra terjedjen el, térjenek jó útra a sorozatfüggők, a szabadidejüket a videojátékokkal töltők.

Felidézett egy történetet is.  Kosztolányi a strandon találkozott egy kisfiúval, aki megkérdezte tőle, hogy mivel foglalkozik. Miután megmondta, verset ír és költő, a gyerek megkérdezte, mikor születtél és mikor haltál meg.

- Minden költő életrajzában két évszám van, a születése és a halála - mondta. - Mi, élő költők nem lehetünk érettségi tétel, de írhatunk például közös verset az olvasókkal. A  vers akkor jó, ha élő, és nem arra való, ha feleléskor a diák kihagy egy a betűt, erre leültetik, és rákiabálnak, egyes, jövő órára jobban készülj fel. 

A Rostáló című versben a kamaszok problémáit szedte rímbe. Egy tengeri életképbe írta bele a tinik életérzéseit, hangulati hullámzásait.
A műsor végén a költő a Csigabiga gyere ki című gyermekdal dallamára versimprót mutatott be. A hallgatóság által megadott hat kifejezésből, amelyek között volt a kovalens kötés, polgárpukkasztó, vatera, könyvtár, percek alatt dalt írt. A nézőtéren ülők felnevettek, amikor az egyik diák a kovalens kötést mondta. 
Lackfi hozzátette, egyáltalán nem lepődött meg a nem éppen irodalmi kifejezésen. Egyik estjén a posztaulescencia kifejezésre kellett dalt komponálnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!