Sümeg

2017.08.20. 12:00

Hastáncfesztivál Sümegen: a hölgyek szavak nélküli önkifejezése

A Sümegi Hastánc Egyesület szervezésében immár kilencedik alkalommal rendezték meg az Al-Ahram Hastánc Fesztivált a Kisfaludy Várkert színpadán.

Tóth B. Zsuzsa

Az Al Ahram Hastánccsoport Mikola Nikoletta vezetésével működik 2009 óta, egyesületi formában pedig immár két éve. A hastánc művészetének szépsége, népszerűsítése alapozta meg a Fesztivál gondolatát, mely minden évben bővülő repertoárral, ország- és világhírű vendégművészekkel színesíti a város nyári programkínálatát. A fesztiválon a csoport öt alapító tagja vett részt: Hóti Fanni, Hoschek Beatrix, Tara Cintia, Szász Ildikó, és a csoport vezetője, az egyesület elnöke Mikola Nikoletta. Idén először az Al-Ahram kezdő csoportja is részt vett a fesztiválon: Andrási Zsuzsanna, Babics Bernadett, Csali Bettina, Csali Dalma, Fleisz Júlia, Illyés Mónika.

Al-Ahram Hastánc Fesztivált a sümegi Kisfaludy Várkert színpadán rendezték. A képen a résztvevők csoportja látható

Mint azt Mikola Nikolettától megtudtuk, minden évben a Papp család segíti a rendezvény megvalósítását, helyszínt biztosítva a fesztiválnak. - Örömmel számolhatunk be arról, hogy az idei évben az egyesületünk támogatást kapott a Nemzeti Együttműködési Alapból NEA működési és szakmai pályázatai kapcsán is, így biztos háttérrel három időpontban kápráztattuk el közönségünket színvonalas műsorokkal. A Fesztivál szakmai továbbképzéseket is magába foglalt, melyen neves oktató sztárvendégeinktől tanulhattak a hastánc iránt érdeklődők. Nemesházi Bernadett Egyiptom folklór táncaiból adott ízelítőt, míg Schäfer Katalin a hastánc aranykorszakába repítette vissza a táncosokat, és egy vintage raks sharky koreográfiát tanított. Székely Mayától fátyol technikát, és egy különleges hip-hop hastánc fúziót sajátíthattak el a táncosok. Varga Alexandra és Hosman Ádám a hastánc ritmusainak alapjait elevenítette fel elméletben és gyakorlatban is, valamint az improvizáció technikáját oktatta dobos kísérettel. Az órákat a Hotel Kapitányban rendezték. A nagyközönség számára ingyenes műsorokban is gyönyörködve a három nap alatt összesen 110 táncos és családjaik töltötték kiváló hangulatban Sümegen a hétvégéjüket.

Az Al Ahram Hastánccsoport Mikola Nikoletta (középen) vezetésével működik 2009 óta, egyesületi formában pedig két éve
Fotó: Csicsics Antalné és Jene Sándor

A Kisfaludy Várkert színpadán 17 csoport, négy szólista és természetesen az öt sztárvendég több koreográfiával is fellépett, káprázatos produkciókkal elbűvölve a közönséget. Részt vett a Bahar Orientális Tánc Egyesület Ajkáról, a Dinasma hastánccsoport Válról, az Ezer Rózsa Kertje hastánccsoport Zalaegerszegről, a Jáde hastáncklub Vépről, Kiss Aletta Szombathelyről, a Lunah-Samila hastánctrió Bükről és Szombathelyről, a Mira Orient Art Szombathelyről, a Nasreen Hastánc Stúdió Zalaegerszegről, Pauska Tímea Nagyatádról, Pethő Edina Sopronból, a Raqs Tabla Budapestről a Thara Tánciskola Esztergomból, Vass Zsanett Sümegről, a Yildizlar hastánccsoport Balatonfüzfőről, a Zhafira Oriental Nagykanizsáról, a Zahirah hastánccsoport Sümegről, a Zafirah hastánccsoport Sümegről, valamint a Sümegi Hastánc Egyesület összes csoportja: az Al-Ahram és az Al-Ahram kezdő csoport, a Szellőrózsák, és a Shaabi hastánccsoport. A rendezvényen ismét bebizonyosodott, hogy a hastánc nemcsak tánc, hanem a nő szavak nélküli önkifejezése - mondta Mikola Nikoletta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!