Sümeg

2016.09.05. 16:22

Mi a beteg érdeke? - Változás a sümegi neurológiai, valamint pszichiátriai szakellátásban és gondozásban

Sümeg – A szakrendelések működése hétfőn helyreállt a városban – nyilatkozta Végh László polgármester.

Penk Tímea

Elmondta, hogy a vállalkozási szerződés felmondása miatt átmenetileg szünetelt a neurológiai, pszichiátriai szakorvosi és gondozói ellátás. Azonban ebben az egyhetes időszakban sem maradtak orvos nélkül a betegek, mivel a tapolcai intézmény szerződés szerint ellátta őket. Végh László nem kívánt az ellátás szakmai részleteiről nyilatkozatot tenni, de úgy látja, hogy a szerződésbontás törvényes keretek között ment végbe. Sajnálja, hogy egyesek politikai ügyet kreáltak a történtekből.

– A pszichiátriai gondozás óraszáma csökkent a kihasználatlansága miatt, a főorvos magatartásának a kivizsgálására etikai eljárás indult – számolt be Végh László.

Végh László polgármester
Fotó: Penk Tímea

Szalai Mária három évtizede, három szakvizsgával látta el a kistérség betegeit.

– Mellbe vágtak a történtek, és nagyon aggódtam a betegeim miatt – nyilatkozta Szalai Mária. Elmondta, hogy korábban nem érte semmiféle támadás, sőt, több helyről is kitüntetéseket kapott. A neurológiai és a pszichiátria szakrendelést hat órában látta el, a pszichiátriai gondozás idejét szintén hat órára csökkentették 29-ről. Ekkor Szalai Mária a fekvőbeteg-ellátásba kapcsolódott be.

– Az egyik kórházi ügyeletem után mentem a szakrendelésre, akkor közölték, hogy előző nap felmondtak nekem. Aznapra 32 beteg volt előjegyezve, akiket más településekre küldtek. Négyen azonban nem voltak hajlandók elmenni, megvártak engem. Őket a kórházban láttam el, mert a rendelőbe nem mehettem be, még a saját számítógépemet sem kaptam vissza – mondta a főorvos, aki egy jegyzőkönyvet vetetett fel, elsősorban a betegei érdekében.

– Közöltem, hogy a 28 ellátatlan páciensemért nem tudok felelősséget vállalni, akik visszaeshetnek, kórházba kerülhetnek, olyat tehetnek, amit nem kellene tenni – számolt be Szalai Mária, akiért a betegek aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Az egészségügyi szolgálat ügyvezetője, Szabó Krisztina a vidéki elfoglaltsága miatt kedden tudja fogadni munkatársunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!